Συνεχίζεται η αναζήτηση του οδηγού του βαν που προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων την Πέμπτη στη Βαρκελώνη, είναι η ισπανική αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε ότι πιθανόν είναι ζωντανός και έχει διαφύγει.

Η Αστυνομία αναζητά τον Younes Abouyaaqoub, 22 ετών, ο οποίος διεφεύγει της σύλληψης και δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ήταν ο οδηγός του βαν που σκόρπισε τον θάνατο στην «καρδιά» της Βαρκελώνης.

Ο προηγούμενος βασικός ύποπτος, Moussa Oukabir, είναι ένας από τους πέντε τρομοκράτες που σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά στην πόλη Cambrils, της Καταλονίας.

Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, οι τρομοκράτες είχαν προγραμματίσει πολύ μεγαλύτερες επιθέσεις από εκείνες που τελικά πραγματοποίησαν, αλλά οι εκρήξεις την Τετάρτη στην πόλη Αλκάναρ, τους στέρησαν βασικές εκρηκτικές ύλες.

Σύμφωνα με τη Telegraph, αλλά και τη elespanol, οι ισπανικές αρχές ερευνούν την πιθανότητα οι τζιχαντιστές να σχεδίαζαν τριπλή ταυτόχρονη επίθεση σε τρία εμβληματικά σημεία της Βαρκελώνης: Στην Las Ramblas, στο λιμάνι της πόλης και στη Sagrada Família.

Νωρίτερα, τέσσερις δράστες έχουν συλληφθεί, με τους τρεις να είναι Μαροκινοί και ο ένας Ισπανός.  Τρεις από τις συλλήψεις έγιναν στην καταλανική πόλη Ρίπολ και μία στην Αλκάναρ. Οι συλληφθέντες είναι 21, 27, 28 και 34 ετών.

Ένα βαν τύπου Renault Kangoo αναζητούν τόσο οι ισπανικές αλλά και οι γαλλικές αρχές, με το οποίο ενδεχομένως να έχουν διαφύγει τρομοκράτες προς τη Γαλλία.

Τουλάχιστον από 12 μέλη, θεωρεί η αστυνομία ότι αποτελούνταν ο τρομοκρατικός πυρήνας που οργάνωσε τις επιθέσεις σε Βαρκελώνη και Cambrils.

Να υπενθυμίσουμε ότι, νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο δήλωσε ότι έχει εξαρθρωθεί πλήρως, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, ο πυρήνας που ευθύνεται για τις επιθέσεις στη Καταλονία.

Σύμφωνα όμως με τη περιφερειακή αυτόνομη κυβέρνηση της Καταλονίας, υπάρχει το ενδεχόμενο να διαφεύγουν περισσότεροι του ενός ύποπτοι.

Εν όψει της πραγματοποίησης δύο ποδοσφαιρικών αγώνων για το ισπανικό πρωτάθλημα, διεξάγονται ειδικοί έλεγχοι, σε Βαρκελώνη και Χιρόνα.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις.

Photo: Manu Fernandez/AP