Οι νεαροί ενήλικες που είναι σε καλή φυσική κατάσταση και διατηρούνται σε φόρμα στα 25 τους επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ 25 χρόνια αργότερα, δείχνει νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, διαπίστωσε επίσης ότι, ακόμα κι αν δεν έχεις ασκηθεί όσο πρέπει στα νιάτα σου, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσεις, καθώς τα οφέλη θα ισχύσουν και μετά.

Στη μελέτη 2.747 άτομα, των οποίων η μέση ηλικία ήταν τα 25 ετη, έκαναν τεστ σε διάδρομο που μετρά την καρδιοαναπνευστική αντοχή. Αυτό περιελάμβανε να τρέξουν στο διάδρομο, ενώ η ταχύτητα και η κλίση όλο και αυξανόταν.

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα έγιναν δοκιμές στη διαδικασίας λήψης αποφάσεων, τη λεκτική μνήμη και τη σχέση μεταξύ των δεξιοτήτων της σκέψης τους και τις σωματικές δράσεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε επιπλέον λεπτό που έμεναν  στο διάδρομο στα 25 τους, όταν έφτασαν στην ηλικία των 43-54 ετών μπορούσαν να:

  • Θυμηθούν 0,12 περισσότερες λέξεις σε τεστ μνήμης.
  • Αντικαταστήσουν 0,92 περισσότερους αριθμούς με σύμβολα σε ένα τεστ ψυχοκινητικής.

Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί δεν μοιάζουν εντυπωσιακοί, ο Δρ Jacobs, δήλωσε :

«Αυτές οι αλλαγές είναι σημαντικές και ενώ μοιάζουν αμελητέες, μελέτες σε ηλικιωμένα άτομα έχουν δείξει ότι αυτά τεστ είναι ανάμεσα στους ισχυρότερους δείκτες πρόβλεψης της ανάπτυξης άνοιας στο μέλλον.

Μια μελέτη έδειξε ότι κάθε επιπλέον λέξη που θυμόμαστε στο τεστ μνήμης συσχετίστηκε με 18% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας μετά από 10 χρόνια».