Αν είσαι και εσύ φυτοφάγος, αν ανήκεις και συ στην κατηγορία των ανθρώπων που δε θέλουν ούτε να… βλέπουν στα μάτια τους κρέας, αν και εσύ είσαι από αυτούς που, και μόνο στην μυρωδιά της μπριζόλας αηδιάζουν, τότε εκτός από το καλό που κάνεις στο ζωικό βασίλειο, μάθε πως προστατεύεις τον εαυτό σου από κάποιο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό δεν είναι κάποιο αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά πρόκειται για μία πρόσφατη έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Βρετανικού Πανεπιστημίου, Imperial College. Οι ερευνητές, βάση των αποτελεσμάτων, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που είναι σε μεγάλο βαθμό φυτοφάγοι, τρώνε δηλαδή περισσότερα προϊόντα φυτικής προέλευσης, κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν από την καρδιά τους ή από εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους τρώνε κατά προτίμηση τροφές ζωικής προέλευσης.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων άγγιξε τους 450 χιλιάδες Ευρωπαίους, από δέκα Ευρωπαϊκές χώρες, στους οποίους αναλύθηκαν τόσο οι διατροφικές του συνήθειες, όσο και ο τρόπος ζωής τους.

Τα ηλικιακά πλαίσια, στα οποία κινήθηκε η έρευνα, ήταν 35 έως 70 ετών, χωρίς κάποια χρόνια πάθηση τα τελευταία 12 έτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσοι ακολουθούσαν μια περισσότερο φυτοφαγική διατροφή, δηλαδή τουλάχιστον τον 70% της τροφής τος προέρχονταν από φυτικά προϊόντα, είχαν κατά μέσο όρο 20% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου, σε σχέση με όσους ήταν λιγότερο φυτοφάγοι, με το κρέας να αποτελεί ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 55% στις διατροφικές τους συνήθειες.

Η επικεφαλής της έρευνας, Καμίλ Λασάλ, δήλωσε μετά το τέλος της έρευνας πως δε χρειάζεται να είναι κάποιος, ολοκληρωτικά, φυτοφάγος, αλλά ακόμη  και το να υποκαταστήσει απλώς ένα μέρος από το κρέας που τρώει, με φυτικής προέλευσης τροφές, μπορεί να αποτελέσει ένα απλό και χρήσιμο τρόπο για να μειώσει την καρδιαγγειακή του θνησιμότητα.

Αν και εσύ είσαι λάτρης των «κοψιδιών», μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξεις λίγο τη διατροφή σου; Λέω εγώ τώρα…