Είσαι πολύ δημιουργικός; Τότε μάλλον είσαι σχιζοφρενής

LIKE US ON FACEBOOK

Σουηδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ομοιότητες στα επίπεδα ντοπαμίνης που εκκρίνει ο οργανισμός πολύ δημιουργικών ανθρώπων και όσων πάσχουν από σχιζοφρένεια. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE επαναφέρει τη συζήτηση για τη σύνδεση τρέλας και δημιουργικότητας. 

«Η μελέτη δείχνει ότι οι εξαιρετικά δημιουργικοί άνθρωποι που πήγαν καλά στα τεστ είχαν χαμηλότερη πυκνότητα των υποδοχέων D2 στον θάλαμο από τους λιγότερο δημιουργικούς ανθρώπους. Όσοι πάσχουν από σχιζοφρένεια είναι επίσης γνωστό ότι έχουν χαμηλή πυκνότητα D2 σε αυτό το μέρος του εγκεφάλου, γεγονός που υποδηλώνει σύνδεση μεταξύ ψυχικής ασθένειας και τη δημιουργικότητα», αναφέρει ο καθηγητής Fredrik Ullén.

Ο λόγος που εστιάζουμε στο θάλαμο είναι ότι χρησιμεύει ως ένα είδος πίνακα ελέγχου για τον εγκέφαλο, φιλτράροντας πληροφορίες πριν φτάσουν σε άλλες περιοχές που είναι υπεύθυνες για την υψηλότερου επιπέδου σκέψη.

«Οι λιγότεροι D2 υποδοχείς στο θάλαμο μάλλον σημαίνουν χαμηλότερο βαθμό φιλτραρίσματος του σήματος, και συνεπώς υψηλότερη ροή πληροφοριών από το θάλαμο».

Μία από τις βασικές ικανότητες των δημιουργικών ανθρώπων είναι να κάνουν ασυνήθιστες συνδέσεις μεταξύ των ιδεών. Θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί βάσει αυτών των διαφορών στο σύστημα ντοπαμίνης.

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved