Σε διάφορες συζητήσεις ακούς τον όρο καλό παιδί. Αμέσως, στο μυαλό σου αναρωτιέσαι τι σημαίνει καταβάθος η φράση καλό παιδί; Είναι το μεγαλύτερο προτέρημα που μπορείς να έχεις μέσα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ή είναι συνώνυμο του θύματος και αυτού του ανθρώπου που απλά έχει αφιερώσει την ζωή του για να βοηθά άτομα που στο τέλος τον κράζουν και δεν τον υπολογίζουν.

Συνήθως με τον όρο καλό παιδί μιλούν για όσους συμπεριφέρονται όμορφα. Δεν δημιουργούν προβλήματα και γενικότερα κάνουν αυτό σωστά, κάνουν το άλλο σωστά αλλά και το παρ’ άλλο με τον ίδιο και πάλι σωστό τρόπο. Τι εννοούμε,  όμως, με τον όρο καλό ή και με τον όρο κακό αντίστοιχα; Θεωρείς ότι υπάρχει ο καλύτερος ή ακόμα και ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου; Εγώ σου λέω ότι μπορεί ο καλύτερος να είναι χειρότερος ή ο χειρότερος να είναι ο πιο καλός. Μπερδεύτηκες; Μην αγχώνεσαι στην πορεία θα καταλάβεις τι εννοώ.

Δεν μπορείς να είσαι πάντα καλός αλλά ούτε πάντα κακός. Υπάρχουν στιγμές που χαμογελάς, που κλαις, που διασκεδάζεις ή που κατεβάζεις τα μούτρα σου και γίνεσαι μίζερος και γκρινιάρης.  Στιγμές που δίνεις τα πάντα για τους αγαπημένους ανθρώπους αλλά και άλλες στιγμές που μπορείς να πάρεις ακόμα και την ζωή όποιου σε πειράξει.

Μέσα μας έχουμε πολλές προσωπικότητες αλλά και πολλούς χαρακτήρες. Στην πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης αναγκαζόμαστε ή απλά επιλέγουμε πoιο κοστούμι θα φορέσουμε και ποιον ρόλο θα υποδυθούμε. Έτσι, είναι η ζωή ρόλοι. Ρόλοι καλοί- κακοί σε ένα δικό μας προσωπικό θέατρο ή στην δική μας ταινία.

Την μία μέρα μπορείς να ξυπνήσουμε με διάθεση. Να βοηθήσουμε την μεγάλη κυρία που δεν μπορεί να διανύσει το δρόμο για να περάσει απέναντι και, όποιος, μας δει να πει αυτός ο άνθρωπος πρέπει να είναι πολύ καλός. Και μετά, όχι από καιρό, από λίγα μόνο λεπτά μπορεί να νευριάσουμε με κάποιο άτομο και να θέλουμε να του κάνουμε  κακό. Τότε αυτομάτως γινόμαστε οι χειρότεροι. Μας δείχνουν με τον δάχτυλο και την ίδια στιγμή το μυαλό μας πλημμυρίζει από αρνητικές σκέψεις. Τότε λέμε ότι έχουμε συγγένεια με τον Ηρώδη ή  αρκετά κοινά με την κακιά μάγισσα των παραμυθιών.

Ποιος είσαι, όμως, τελικά; Ή ποιοι είμαστε γενικότερα τελικά; Είμαστε καλοί ή κακοί. Μην το ψάχνεις! Απάντηση δεν θα πάρεις ειδικά άμα είσαι και λίγο εγωιστής, δεν θα βρεις σίγουρα άκρη. Το μόνο που έχω εγώ να σου πω είναι ότι είτε είσαι ο καλύτερος είτε ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου σημασία έχει να είσαι εσύ και φυσικά να προσπαθείς να βελτιωθείς. Αν είσαι κακός να προσπαθήσεις να γίνεις πιο καλός και αν είσαι καλός να προσέχεις γιατί άμα παραείσαι μπορεί να σου προσάψουν το κοσμητικό επίθετό που έχουμε πάνω κάτω όλοι οι Έλληνες, ξέρεις αυτό με τα τρία “α”.