Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στις 05:59 τοπική ώρα ανοιχτά της Φουκοσίμα, ενώ ακολούθησε τσουνάμι ύψους 1,4 μέτρων στην πόλη Τσεντάι.

Οι Αρχές εξέδωσαν συναγερμό για τσουνάμι μεγαλύτερου ύψους, ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα έδωσαν εντολή για λήξη του συναγερμού.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας έχει προειδοποιήσει για μετασεισμούς ακόμα και 7 βαθμών Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της ισχυρής σεισμικής δόνησης ήταν η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Φουκουσίμα, 61 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Νάμιε. Ακολούθησε μετασεισμός 5,4 Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Τόκιο.

https://www.youtube.com/watch?v=eER-kApPOLM

Κύματα τσουνάμι

Στην πόλη Τσεντάι σημειώθηκε το μεγαλύτερο κύμα τσουνάμι ύψους 1,4 μέτρων, στο λιμάνι Οναχάμα της Φουκουσίμα σηκώθηκαν κύματα ύψους 60 εκατοστών και κύματα 90 εκατοστών στην παραλιακή πόλη Σόμα.

Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές ζημιές και θύματα, ωστόσο, υπάρχουν 5 τραυματίες απ’ τον σεισμό.

tsunami

Στις 02:52 (ώρα Ελλάδος) η προειδοποίηση για τσουνάμι στην Φουκουσίμα και το Μιγιάγκι υποβαθμίστηκε σε επιφυλακή, ενώ μικρά κύματα συνέχισαν να «χτυπούν» τις ακτές.

https://www.youtube.com/watch?v=shfBukwqWoA

Οι Αρχές της Ιαπωνίας έδωσαν εντολή προκειμένου να εκκενωθούν οι παραθαλάσσιες περιοχές.

Η κυκλοφορία των συρμών έχει διακοπεί προσωρινά για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δήλωσε τα εξής: «Έδωσα εντολή στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να παρέχουν στο κοινό συνεχή και ακριβή ενημέρωση σχετικά με την εκκένωση λόγω τσουνάμι».

Αξίζει να τονίσουμε πως ο σεισμός που σημειώθηκε θεωρείται μετασεισμός του μεγάλου σεισμού που έπληξε την περιοχή το 2011.

Photo: Twitter