Ισχυρές πιέσεις στο Eurogroup. Capital controls και σκληρά μέτρα. Σε λίγο η Σύνοδος Κορυφής

LIKE US ON FACEBOOK

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έχει αυτή την ώρα  στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ σε λίγο θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

Πάντως ενώ τα χρηματιστήρια και οι αγορές αντιδρούν θετικά προεξοφλώντας συμφωνία, η Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών δηλώνοντας: «Δεν υπήρχε αποτέλεσμα στο Eurogroup. Συνεπώς, η αποψινή Σύνοδος έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα».

Θετικότερος ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως: «Επιτεύχθηκε πρόοδος τις τελευταίες ώρες. Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της. Θα ακούσουμε τις προτάσεις της Ελλάδας». Πρόσθεσε όμως: «Απόψε δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση, λογικά όμως θα ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία όσο το δυνατό πιο σύντομα»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πριν από τη Σύνοδο και μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα: «Στη Σύνοδο θα μπουν όλα τα χαρτιά στο τραπέζι. Δεν θα διαπραγματευτούμε τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά θα καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλέον πολιτικός τζόγος. Η νέα πρόταση της Ελλάδας είναι καλή. Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για να αποφευχθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο. Δεν θέλουμε χαοτικές εξελίξεις. Κάλεσα αυτή την άτυπη συνεδρίαση γιατί ο χρόνος τελειώνει, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους μας.

Την ίδια ώρα στο Σύνταγμα οι πολίτες φωνάζουν «Μένουμε Ευρώπη» σε μια νέα συγκέντρωση έξω από τη Βουλή με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να βρίσκεται ανάμεσά τους.

Στο μεταξύ με άρθρο του στους Financial Times ο Peter Spiegel, αποκαλύπτει πως στο τραπέζι του Eurogroup, τέθηκε το θέμα της πειβολής ελέγχου στην κίνηση  κεφαλαίων (capital controls). Πρωτοστάτες σ αυτό,  Σόιμπλε και ο Ιρλανδός Νούναν, που ζήτησαν capital controls ή περιορισμό του ELA από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες. Σκληρή και η στάση της Λαγκάρντ στο θέμα, που ανέφερε πως το ελληνικό σχέδιο δεν πάει μακριά.

 

 

 

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved