Εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση Μπίκα έπειτα από εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Την υπόθεση του σπιτιού του παραιτηθέντος αρχιδιαιτητή Γιώργου Μπίκα στην Χαλκιδική, ερευνούν ήδη οι αθλητικοί εισαγγελείς, προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί αδικήματα «που προβλέπονται από διατάξεις του άρθρου 41 στ παρ. 5 ν.2725/99 ως τροπ. από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και τα οποία σχετίζονται άμεσα με τα τελευταία γεγονότα στο χώρο του αθλητισμού».

Έπειτα από εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου κάτω από το  μικροσκόπιο των αθλητικών Εισαγγελέων τέθηκαν από την Πέμπτη όλα τα δημοσιεύματα που προηγήθηκαν του εμπρησμού στο σπίτι του παραιτηθέντος αρχιδιαιτητή Γιώργου Μπίκα. Στόχος του ελέγχου είναι η διερεύνηση ενδεχόμενων αδικημάτων που σχετίζονται με υποκίνηση βίας μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου.

Να θυμίσουμε πως το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον  Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, αναπληρωτή Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αναπληρωή Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τσόκα και του υφπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη. «Καμία παράγκα, κανένα οργανωμένο σύστημα, δεν θα γίνει ανεκτό», σχολίασε ο κ. Βασιλειάδης, ενώ όπως έγινε γνωστό πάρθηκαν μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Ο κ. Βασιλειάδης μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό υπογράμμισε τα εξής:

Ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε μετά τη σύσκεψη -όπου συζητήθηκαν τα φαινόμενα αυτά «στο πλαίσιο της μη αποδοχής ότι το παρακράτος μπορεί να είναι πιο ισχυρό από την οργανωμένη και συντεταγμένη πολιτεία»- ότι «καμιά παράγκα και κανενα οργανωμένο σύστημα δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την κοινωνία και την ελληνική κυβέρνηση».

Εξήγησε, μάλιστα, πως με εντολή του πρωθυπουργού:

  1. Τη διεξαγωγή των ερευνών για τις τελευταίες έκνομες ενέργειες αναλαμβάνει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η οποία θα παίζει από εδώ και στο εξής κομβικό ρόλο στη διαλεύκανση των υποθέσεων.
  2. Από τη στιγμή που η ΕΠΟ θα αποφασίσει ότι θα επανεκκινηθούν τα εθνικά πρωταθλήματα, για να ξεκινήσει οποιαδήποτε παιχνίδι θα ελέγχονται τα κατά νόμο συστήματά ασφαλείας και εποπτείας στα γήπεδα και αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας, κανένα παιχνίδι δεν θα εκκινεί.
  3. Αποφασίσαμε την ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου για την πρόκληση και προτροπή βίας από τα ΜΜΕ και θα γίνει και η αντίστοιχη διαβούλευση αύριο με τα σωματεία των δημοσιογράφων.
  4. Η κυβέρνηση θα προτείνει στην ΕΠΟ την αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών ούτως ώστε να ενταθεί η μάχη για να επανέλθει η κανονικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Photo:Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography / SOOC