Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Οι ελληνικές διακρίσεις είναι χιλιάδες σε όλα τα μέρη του κόσμου, καθημερινά δεκάδες Έλληνες ερευνητές διαπρέπουν σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα, άλλη μία τέτοια διάκριση έρχεται από την Δυτική Αγγλία και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, εκεί όπου ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής Έλληνα ερευνητή, ανακάλυψε μία λεκάνη τουαλέτας που σου παράγει ρεύμα!

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Πώς μια λεκάνη μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό; Η απάντηση στην λογική απορία που σου έρχεται κατευθείαν στο μυαλό, είναι πως η πρωτοποριακή λεκάνη τουαλέτας, αξιοποιεί τα ούρα, για να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα!

Οι ερευνητές, επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Ιερόπουλο, ήδη δοκιμάζουν την λεκάνη-γεννήτρια στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου του, ενώ η συγκεκριμένη εφεύρεση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, για να παρέχει φως, και γενικά ηλεκτρισμό, σε απομακρυσμένα μέρη, όπως μία κατασκήνωση ή ένα στρατόπεδο προσφύγων, ενώ θα ήταν χρήσιμη γενικότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Όπως αναφέρουν τόσο το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων όσο και η Daily Mail, το «κλειδί» βρίσκεται σε βακτήρια που διασπούν τις χημικές ουσίες των ούρων και, μετά απελευθερώνουν ενέργεια με τη μορφή ηλεκτρισμού, η οποία, με τη σειρά της, αποθηκεύεται σε ένα πυκνωτή μέσα σε μία κυψέλη καυσίμου. Οι χρήστες της λεκάνης μπορούν να βλέπουν επί τόπου, μέσω οθόνης στον πάτο της τουαλέτας, τη μετατροπή της βιοχημικής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα με την ονομασία «Urine-tricity», χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα του Bill Gates, ο οποίος πρόσφατα κατέλαβε τη θέση του πιο πλούσιου ανθρώπου στον πλανήτη.

Ο Έλληνας καθηγητής για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας, τόνισε:

«Αυτές οι μικροβιακές κυψέλες καυσίμων δουλεύουν με ζωντανά μικρόβια, τα οποία τρέφονται με τα ούρα. Η τεχνολογία είναι, όσο ″πράσινη″ μπορεί να γίνει, καθώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα και, επιπλέον, χρησιμοποιούμε απόβλητα που βρίσκονται σε αφθονία».

Τώρα αν και εσύ αναρωτιέσαι για το πόσο κάνει η λεκάνη-γεννήτρια που θα σου λύσει τα χέρια, μπορεί η αρχική τιμή της να είναι λίγο «τσιμπημένη», αφού αγγίζει τα 830 ευρώ, ωστόσο δεν είναι πολλά τα χρήματα αν σκεφθείς πως, στη συνέχεια, θα έχεις μία διαρκή πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον χώρο σου!