Μετά την πολυήμερη ένταση και ενώ το πρωί όλα έδειχναν να κυλούν ήρεμα, η αναστάτωση επέστρεψε ξανά στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου οι πρόσφυγες προσπάθησαν και σήμερα να μπουν στα πλοία της γραμμής αλλά και στον καταυλισμό του Καρά-Τεπέ όπου Αφγανοί έβαλαν φωτιά σε κοντέινερ.

Μάλιστα μετά τον εμπρησμό του κοντέινερ, πραγματοποίησαν πορεία μέσω του κεντρικού δρόμου του νησιού προς το κέντρο, ανάβοντας διάσπαρτες φωτιές σε σκουπίδια, στο πέρασμά τους.

Οι αστυνομικοί, μάλιστα, για να μπορέσουν να σταματήσουν τους μετανάστες χρησιμοποιούν χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Μέχρι στιγμής, ο τρομακτικά μεγάλος αριθμός των 17.000 μεταναστών στοιβάζεται σε χώρους που απουσιάζουν έστω και οι βασικές υποδομές. Για να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, το μεγάλο πρόβλημα το οποίο υπάρχει στην Μυτιλήνη αποφασίστηκε από σήμερα να ισχύσουν τέσσερα μέτρα που θα βοηθήσουν σημαντικά και στην αποσυμφόρηση του νησιού.

Τι θα ισχύσει από σήμερα;

  1. Θα υπάρχουν δύο δρομολόγια πλοίων από Μυτιλήνη για Πειραιά πέρα των πλοίων της γραμμής. Ο λόγος για το “Τέρα Τζετ” και το “Πήγασος” ενώ, σε έκτακτη ανάγκη θα μπορεί να συνδράμει με έκτακτα δρομολόγια και το “Blue Star Patmos”. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης θα εδρεύει πλέον μόνιμα και το “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Εκεί, μπορούν να μπαίνουν αλλά επίσης και να  μένουν οι πρόσφυγες που ταυτοποιούνται. Το πλοίο μετά το δρομολόγιο του θα επιστρέφει στη Μυτιλήνη.
  2. Δημιουργείται νέο κέντρο ταυτοποίησης στη βόρεια είσοδο της πόλης, στο παλιό στρατόπεδο Κουρτζή το οποίο και θα ενοικιασθεί από ιδιώτη στον οποίο ανήκει από το Δήμο Λέσβου.
  3. Αυξάνεται η δυνατότητα ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων. Στο νησί έχουν ήδη φτάσει 60 στελέχη της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού Σώματος.
  4. Ενεργοποιείται ο Στρατός ο οποίος θα φτιάχνει καθημερινά 1500 φρατζόλες ψωμί για τους πρόσφυγες. Το προσωπικό του και τα μέσα που διαθέτει θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέου χώρου υποδοχής στο παλιό στρατόπεδο στη διασταύρωσης της Κάπης με την Κλείου στη βορειοανατολική Λέσβο.