Γονιδιακή θεραπεία «κάντο μόνο σου»έκανε μια 44 επιχειρηματίας από το Σιάτλ και υποστηρίζει ότι με αυτό το τρόπο παρενέβη στο DNA της για να επιβραδύνει τη γήρανση.

Η Ελίζαμπεθ Πάρις, διευθύνουσα σύμβουλος της νεοσύστατης βιοτεχνολογικής εταιρείας BioViva, ανακοίνωσε ότι ταξίδεψε εκτός ΗΠΑ, σε χώρα που δεν αποκαλύπτει, για να υποβληθεί σε γονιδιακές θεραπείες που διατηρούν τη μυϊκή μάζα και αυξάνουν το μήκος των τελομερών, ενός συστατικού των χρωμοσωμάτων που συνδέεται με τη γήρανση.

«Είμαι ο ασθενής μηδέν. Πάσχω από γήρανση ως ασθένεια» δήλωσε η ίδια στο Reddit.

Το περιοδικό MIT Technology Review έκανε προσπάθεια να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της, και ήρθε σε επαφή με στελέχη της BioViva που ανέφεραν ότι η Πάρις υποβλήθηκε στις θεραπείες στις 15 Σεπτεμβρίου στην Κολομβία. Επιπλέον, ένας κινηματογραφιστής από το Λος Άντζελες δήλωσε πως βιντεοσκόπησε τη διαδικασία σε ένα μάλλον ιατρείο.

Η απόφαση της επιχειρηματίας να παρακάμψει το ρυθμιστικό πλαίσιο της FDA (της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων) προκαλεί τώρα αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα, ενώ τουλάχιστον ένας επιστημονικός σύμβουλος της BioViva, ο Τζορτζ Μάρτιν του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, παραιτήθηκε. «Είμαι πολύ ενοχλημένος με αυτό που συμβαίνει. Θα έπρεπε να προηγηθούν αρκετές προκλινικές δοκιμές» λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Οι ισχυρισμοί της Πάρις δείχνουν να ανοίγουν δυνητικά το δρόμο για μια νέα αγορά μη εγκεκριμένων γονιδιακών θεραπειών σε χώρες με ελλιπή μέτρα ελέγχου.

Ο Τζορτζ Τσερτς, καθηγητής του Χάρβαρντ,  δηλώνει ότι βρισκόμαστε «πολύ κοντά» στην εφαρμογή ανάλογων θεραπειών στον άνθρωπο. «Η παράταση του προσδόκιμου ζωής είναι εντυπωσιακή σε οργανισμούς-μοντέλα. Θα ήταν καταπληκτικό αν γινόταν το ίδιο στον άνθρωπο».

Εάν η BioViva κρίνει ότι το ανορθόδοξο πείραμα πέτυχε, επόμενο στάδιο θα είναι η διάθεση γονιδιακών θεραπειών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλα δεινά της γήρανσης.