Η παχυσαρκία είναι η επιδημία του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά εκτιμάται οτι 60.000.000 άνθρωποι ορίζονται ως κλινικά παχύσαρκοι στις Ηνωμένες πολιτείες. Βέβαια όπως καλά ξέρουμε η παχυσαρκία συνδέεται με άλλες ασθένειες. Ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι ο διαβήτης τύπου 2, διάφορες καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου. Σε όλο τον κόσμο η παχυσαρκία έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1980, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Οι ερευνητές αναφέρουν  ότι η «επιδημία» της παχυσαρκίας αυξάνεται ταχύτερα σε χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής καθώς και τμήματα της Μέσης Ανατολής.

Μπορεί να σου μαυρίσαμε την ψυχή αλλά μέσα σε όλη αυτή τη μαυρίλα, οι επιστήμονες δίνουν μια νότα φωτός. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ υπάρχει λύση στην παχυσαρκία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που ελέγχει πως το σώμα παράγει κύτταρα λίπους. Η πρωτεΐνη αυτή ονομάζεται Thy1 παίζει θεμελιώδη ρόλο, ελέγχοντας κατά πόσον ένα πρωτόγονο κύτταρο αποφασίζει να γίνει ένα κύτταρο λίπους. Οι ειδικοί λένε ότι η γνώση αυτή μπορεί να είναι η θεραπεία της παχυσαρκίας.

«Πιστεύουμε ότι η αύξηση του σωματικού βάρους δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα μεγάλης κατανάλωσης φαγητού και λιγότερης άσκησης», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Ρίτσαρντ Φίλιπς, «Στόχος μας είναι να ξεκλειδώσουμε το περίπλοκο δίκτυο του οργανισμού μας που παράγει κύτταρα λίπους». Η μελέτη της ομάδας του Ρότσεστερ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Faseb.

Βέβαια η πρωτεΐνη αυτή ανακαλύφθηκε πριν 40 χρόνια και είχε μελετηθεί σε άλλα πλαίσια, η πραγματική μοριακή του λειτουργία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ότι αυτή η πρωτεΐνη μειώνει την ανάπτυξη κυττάρων λίπους, που αυτό σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε εξάλειψη της παχυσαρκίας.

Οι υπεύθυνοι ερευνητές τώρα εργάζονται στην ανάπτυξη ενός φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας και ήδη έχουν εκδώσει αίτηση για το διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ώστε να προστατεύσουν το φάρμακο αυτό.

Οι ερευνητές στην έρευνα τους χρησιμοποίησαν πειραματόζωα για να κάνουν τα πειράματα τους. Ύστερα από χορήγηση της εν λόγω πρωτεΐνης παρατήρησαν ότι  τα ποντίκια άρχισαν να χάνουν βάρος. Αντίθετα ποντίκια που δεν πήραν την συγκεκριμένη πρωτεΐνη πήραν περισσότερο  βάρος γρήγορα, σε σχέση με τα υπόλοιπα ποντίκια που πήραν την πρωτεΐνη και  ακολουθούσαν την ίδια δίαιτα με τα υπόλοιπα.

Ύστερα οι επιστήμονες έκαναν πειράματα χρησιμοποιώντας ανθρώπινο λιπώδη ιστό από την κοιλιακή χώρα και τα μάτια έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα. Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν γιατί τα κύτταρα που έχουν την δυνατότητα να μετατραπούν σε λιπώδη κύτταρα χάνουν την πρωτεΐνη Thy1 και έτσι το λίπος συσσωρεύεται πιο γρήγορα. Δεν είναι ακόμα σαφές  σε τι επίπεδα είναι η Thy1 όταν ο άνθρωπος γεννιέται και πως αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και ποιοι παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό.