Τέλος βάζει στην απομόνωση ανηλίκων στις φυλακές των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα με απόφασή του.

Σε άρθρο του στην Washington Post ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ακόμα πως η απομόνωση δεν θα είναι πλέον τιμωρία όταν πρόκειται για χαμηλού βαθμού παραβάσεις.

Οι αλλαγές που φέρνει ο Ομπάμα περιλαμβάνουν ακόμα την ψυχολογική υποστήριξη των κρατούμενων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες αλλά και μια αύξηση στην ώρα που περνούν εκτός του κελιού τους οι φυλακισμένοι.

Ο Ομπάμα το καλοκαίρι είχε ζητήσει την εξέταση της πρακτικής των φυλακών. Έτσι οι αλλαγές που θα φέρει πρόκειται να επηρεάσουν περίπου 10.000 κρατούμενους.

Για να τονίσει το κακό που προκαλεί η απομόνωση τω ανηλίκων, ο Μπαράκ Ομπάμα έφερε το παράδειγμα ενός 16χρονου, ο οποίος μετά από 3 χρόνια που έμεινε στην φυλακή – τα 2 σε απομόνωση- 2 χρόνια αφού αφέθηκε ελεύθερος, αυτοκτόνησε.

Η απομόνωση έχει άμεση σύνδεση με την κατάθλιψη, την παραίτηση από τη ζωή, την βίαιη συμπεριφορά, την αποξένωση αλλά και την ικανότητα κοινωνικής συναναστραφής.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε πως οι Πολιτείες που εφαρμόζουν ήδη τον περιορισμό της απομόνωσης έχουν δει μείωση στις βίαιες συμπεριφορά και αύξηση στο ενδιαφέρον των κρατουμένων για προγράμματα επιμόρφωσης.

Τέλος, έκλεισε το άρθρο του λέγοντας:

Υπάρχουν μέχρι και 100.000 άτομα που κρατούνται υπό συνθήκες απομόνωσης σε αμερικανικές φυλακές – συμπεριλαμβανόμενων και ανηλίκων και ατόμων με ψυχικές ασθένειες, ενώ μέχρι και 25.000 κρατούμενοι εκτίουν την ποινή τους παραμένοντας μήνες ή ακόμα και χρόνια μόνοι τους σε ένα μικροσκοπικό κελί, με μηδαμινή ανθρώπινη επαφή