Μετά από μέρες συνομιλιών ο Τζον Κέρι και ο Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής σχέδιο για κήρυξη εκεχειρίας στην Συρία.

Η εκεχειρία θα ξεκινήσει την ίδια μέρα που αρχίζει και η Έιντ αλ Άντχα, η μουσουλμανική γιορτή της θυσίας, δηλαδή τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Τζον Κέρι:

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανακοινώνουν ένα σχέδιο το οποίο, όπως ελπίζουμε, θα επιτρέψει να μειωθεί η βία και να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων και μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ απ’ την πλευρά του τόνισε πως «στόχος είναι να υπάρξει ένας αποτελεσματικός συντονισμός του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πάνω απ’ όλα στο Χαλέπι, και να ενισχυθεί η κατάπαυση του πυρός. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την επάνοδο στην πολιτική διαδικασία».

Ο Τζον Κέρι επισήμανε πως εάν η κατάπαυση του πυρός καταφέρει να διατηρηθεί για μια εβδομάδα, τότε ο αμερικανικός στρατός θα συνεργαστεί με τον ρωσικό στην Συρία.

Οι ΗΠΑ αποδέχονται να κάνουν ένα επιπρόσθετο βήμα διότι θεωρούμε ότι η Ρωσία και ο συνάδελφός μου έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν πίεση στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο Λαβρόφ, ωστόσο, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την 100% επιτυχία του νέου σχεδίου καθώς το ρωσοαμερικανικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών το Φεβρουάριο είχε αποτύχει.

Όσον αφορά τις προοπτικές της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας, δεν μπορεί να δοθεί από κανέναν εγγύηση 100%. Όπως έχω πει, είναι πολλοί οι παίκτες σε αυτό το παζλ (…). Πάντως, το γεγονός πως μπορέσαμε να δημιουργήσουμε τη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας, στην οποία όλες ανεξαίρετα οι χώρες που επηρεάζονται από αυτή την κρίση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, είναι, θεωρώ, σημαντικό επίτευγμα

Εκτός απ’ τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντείνουν και τις επιχειρήσεις τους ενάντια σε άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως του Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας (Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ), του πρώην Μετώπου Υποστήριξης των Επαναστατών (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα).

Η συνεργασία θα συνίσταται και στην ανταλλαγή πληροφοριών για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για τη δημιουργία «ενός κοινού κέντρου για τον συντονισμό των αεροπορικών πληγμάτων, στο οποίο στρατιωτικοί και εκπρόσωποι των ρωσικών και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θα διευθετούν τα πρακτικά ζητήματα, θα διαχωρίζουν τους τρομοκράτες και την μετριοπαθή αντιπολίτευση».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ορισμένα σημεία της Συρίας κι εκεί που είναι παρούσα η αντιπολίτευση δεν θα βομβαρδίζονται.

Ο Τζον Κέρι συνέχισε τις δηλώσεις του επισημαίνοντας:

Η διακοπή των αεροπορικών βομβαρδισμών από τη συριακή Πολεμική Αεροπορία σε αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές, θα τερματίσουν τις επιθέσεις με βαρέλια με εκρηκτικά και τους βομβαρδισμούς που γίνονται αδιακρίτως, και μπορεί να αλλάξει τη φύση της σύρραξης. Η εξάλειψη του Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ: πρέπει να καταδιώξουμε τους τρομοκράτες με στρατηγικό, συγκεκριμένο τρόπο. Εκτός απ’ την αναστολή των εχθροπραξιών συμφωνήθηκε ότι θα δοθεί ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλες τις πολιορκημένες και δυσπρόσιτες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπιού, ενώ όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από τον δρόμο Καστέλο στο Χαλέπι

Πλέον υπάρχει ξεκάθαρη επιλογή: πόλεμος ή ειρήνη, συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ συμπλήρωσε πως ορισμένοι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί και να μην επιθυμούν τη συμφωνία, ενώ ενημέρωσε πως η συριακή Κυβέρνηση ενημερώθηκε κι είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία.

Ο Ντε Μιστούρα, απεσταλμένος του ΟΗΕ, τόνισε απ’ την πλευρά του:

Ήταν μια πολύ μακρά ημέρα, με ένα καλό αποτέλεσμα. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας κι ελπίζει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των Σύρων που θα οδηγήσει στον τερματισμό της σύρραξης. Θα διαβουλευθώ με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν πριν ανακοινώσω τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης και τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία