Αν περπατήσεις στους δρόμους της πόλης θα δεις αμέτρητα graffiti που την κοσμούν και δίνουν άλλο αέρα στην γκρίζα μεγαλούπολη. Οι τεράστιες ζωγραφιές πάνω στους τοίχους θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς τρόπους έκφρασης των νέων. Τα τελευταία χρόνια τους έχουν δώσει, όχι άδικα, τον τίτλο: τέχνη των δρόμων.

Ο Ints από Phattcaps / Tomahok που είναι ένας από πιο τους γνωστούς καλλιτέχνες του είδους και φυσικά θα είναι και αυτός στο 7th Street Mode Festival που ξεκινάει στις 4 Σεπτεμβρίου. Θα μας πάρει μαζί του και θα μας κάνει μια μικρή ξενάγηση στο χώρο των graffiti.

 1. Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το graffiti;
 2. Είμαι από αρκετά μικρός στον χώρο. Ξεκίνησα το 1999 και συνεχίζω μέχρι και σήμερα.
 3. Τι αντιπροσωπεύει για σένα το graffiti;
 4. Το graffiti είναι μια σχέση που κρατάει πολλά χρόνια η οποία δεν με έχει κερατώσει ποτέ.
 5. Ειδικεύεσαι σε συγκεκριμένα σχέδια;
 6. Περισσότερο αγαπώ τα 3D γιατί είναι πιο ιδιαίτερα και ζωντανά.
 7. Σε τι επιφάνειες ζωγραφίζεις;
 8. Μέχρι το 2010 συνήθιζα να κάνω graffiti σε οποιαδήποτε επιφάνεια έβρισκα. Από το ΄10, όμως, και μετά επιλέγω να ζωγραφίζω σε Hall Of Fames. Τα Hall Of Fame είναι σημεία τα οποία βάφονται χωρίς τον κίνδυνο κυρώσεων από την αστυνομία και τον οποιονδήποτε.
 9. Φέτος  βλέπουμε πως το 2nd International Tattoo Convention της Θεσσαλονίκης ενώνει τις δυνάμεις του με το 7th Street Mode Festival. Τι σχέση έχει το graffiti με το tattoo;
 10. Θεωρώ πως είναι άμεσα συνδεδεμένα. Μπορεί να είναι από παλιά κοντά αλλά τα τελευταία χρόνια ειδικά ήρθαν ακόμα πιο κοντά αφού οι περισσότεροι τατουατζίδες είναι παλιοί γκραφιτάδες.
 11. Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχεις σε κάποιο φεστιβάλ;
 12. Είναι η δεύτερη χρονιά μου στο Street Mode Festival. Είχα συμμετάσχει ξανά το 2011 για την  Phattcaps.com, μια ιστοσελίδα στην οποία είμαι ιδρυτής  και ασχολείται με το graffiti και το hiphop.
 13. Τι θα δούμε από εσένα φέτος στο 7th Street Mode Fest;
 14. Επειδή δεν θέλω να σας χαλάσω την έκπληξη δεν θα σας πω πολλά για να έρθετε να μας δείτε από κοντά. Για να πάρετε, όμως, μια μικρή γεύση θα σας πω ότι στο Street Mode Fest θα βάφω μαζί με τον Billy82, από CMK/Tomahok, και ιδιοκτήτη του For Life Tattoo Studio στην Αθήνα ο οποίος ασχολείται με το γκραφίττι από το 1997.
 15. Πώς σκέφτεσαι το μέλλον σου;
 16. Αυτό που με ενδιαφέρει στο μέλλον είναι να υπάρχει μεγαλύτερη ενότητα και όχι διαμάχη στο χώρο για το ποιος είναι ο καλύτερος στον τοίχο . Θα ήθελα ο κάθε γκραφιτάς να κοιτάει πιο πολύ να είναι καλύτερος σαν άνθρωπος γενικότερα στην ζωή του παρά να κοιτάει πως θα επιβληθεί στον διπλανό του.
photos: Barbara Blue