Η επιστήμη προοδεύει και, όπως έγινε γνωστό, γεννήθηκε το πρώτο παιδί με όχι δύο αλλά τρεις γονείς. Η γέννηση του μωρού πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό από Αμερικανούς επιστήμονες. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το συγκεκριμένο παιδί εκτός από το DNA της μητέρας και του πατέρα του περιέχει και ελάχιστο γενετικό υλικό από ένα τρίτο πρόσωπο, και συγκεκριμένα από μια γυναίκα δότρια ωαρίου.

 

Αφορμή για σημειωθεί η συγκεκριμένη τροποποίηση στο DNA του εμβρύου αποτέλεσε η μητέρα του η οποία πάσχει από μια σπάνια ασθένεια (σύνδρομο Leigh). Η συγκεκριμένη ασθένεια, προκαλεί γενετική μετάλλαξη στα μιτοχόνδρια του κυττάρου και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο του βρέφους.

Η συγκεκριμένη γυναίκα στο παρελθόν είχε φέρει ακόμα δύο παιδιά στον κόσμο τα οποία είχαν πεθάνει, ενώ είχε και τέσσερις αποβολές.

Έτσι, το ζευγάρι που ήθελε να κάνει οικογένεια απευθύνθηκε σε αμερικανική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Νέα Υόρκη (New Hope Fertility Center) που έχει ως επικεφαλής τον γιατρό Τζον Ζανγκ, και αποφασίστηκε να εφαρμόσει η τεχνική των «τριών γονιών».

Όπως αποκάλυψαν οι επιστήμονες που μετείχαν στην έρευνα, πήραν το DNA από τον πυρήνα των κυττάρων της μητέρας και εν συνεχεία το συνδύασαν με τα υγιή μιτοχόνδρια μιας γυναίκας δότριας που δεν ήταν φορέας της συγκεκριμένης νόσου.

Μετά, ο κυτταρικός πυρήνας της μητέρας εισήχθη στο ωάριο της δότριας, και αφαιρεθεί ο δικός του πυρήνας, ενώ το συγκεκριμένο ωάριο γονιμοποιήθηκε με το σπέρμα του πατέρα.