“Είμαι πολύ τυχερός που ζω με τον HIV. Μου το θυμίζει καθημερινά”

LIKE US ON FACEBOOK

Το θέμα του AIDS είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που πολλοί από εμάς, δυστυχώς μοιάζουν να ξεχνούν. Συνήθως, το θυμόμαστε τη 1η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι άνθρωποι που είναι φορείς του υιού HIV δεν είναι μόνο για μία μόνο ημέρα. Γι’ αυτό θα αφήσουμε τα στατιστικά να μιλήσουν. Από το 1984 έως σήμερα, 2.470 άτομα πέθαναν από AIDS, 11.820 άτομα ζουν με τον ιό HIV (το 82% είναι άνδρες), 64 μωρά γεννήθηκαν με HIV και 997 στα 1000 άτομα, δεν έχουν κάνει ποτέ τεστ από το 2004.

Το AIDS αποτελεί μία από τις πιο φονικές επιδημίες. Ένας οροθετικός ανοίγει τη ψυχή του και μας δίνει μάθημα ζωής…

 1. Πότε έμαθες ότι είσαι οροθετικός;
 2. Διαγνώστηκα θετικός στον ιό του HIV τον Μάιο του 2010.
 3. Πώς το ανακάλυψες;
 4. Μια πολύ καλή μου φίλη,  θα έκανε μια επέμβαση και χρειαζόταν αίμα! Στα πλαίσια λοιπόν του ελέγχου που πραγματοποιούν τα νοσοκομεία, σε όλους τους αιμοδότες, ανακάλυψαν ότι ήμουν θετικός στον HIV.
 5. Πως ένιωσες όταν στο ανακοίνωσε ο γιατρός; Ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη;
 6. Η ανακοίνωση ενός τέτοιου γεγονότος σίγουρα δεν ήταν και ότι πιο ευχάριστο. Πέρασε όλη μου η ζωή από μπροστά μου! Για να είμαι ειλικρινής δεν άκουγα τι μου έλεγε ο γιατρός. Έβλεπα έναν άνθρωπο να μου μιλά, λες και ήταν πρωταγωνιστής σε ταινία βωβού κινηματογράφου. Η πρώτη σκέψη ήταν ότι όλα έχουν τελειώσει.
 7. Ξέρεις ποιος σε κόλλησε; Κι αν ναι, έχει σημασία για σένα;
 8. Ναι γνωρίζω ποιος με κόλλησε, αλλά δεν έχει καμία σημασία για μένα! Ο καθένας είναι υπεύθυνος να προφυλάσσει τον εαυτό του και μόνο. Ήταν και είναι δική μου ευθύνη.
 9. Πως είναι να ζει κάποιος με AIDS; Τι αλλαγές έφερε στη ζωή σου;
 10. Αρχικά θα ήθελα να σας διορθώσω. Δεν ζω με AIDS αλλά είμαι θετικός στον ιό του HIV. HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας. Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές μέρες. Μερικοί ιοί, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Όταν κάποιος μολύνεται με τον HIV, γίνεται «HIV οροθετικός» και θα είναι για πάντα HIV οροθετικός. AIDS σημαίνει Acquired Immune Deficiency Syndrome δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον HIV. Οι ονομασίες HIV και AIDS συνήθως συγχέονται γιατί και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν την ίδια νόσο. Όταν σε έναν άνθρωπο με HIV το ανοσοποιητικό του σύστημα εξασθενίσει, τότε αυτός ο άνθρωπος έχεi AIDS. Για το HIV/AIDS δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο υπάρχουν θεραπευτικά σχήματα (αντιρετροϊκή αγωγή) που εμποδίζουν την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η επιτυχία της αντιρετροϊκής αγωγής εξαρτάται από την πειθαρχία και την σωστή τήρηση της. Έτσι λοιπόν και εγώ καθημερινά παίρνω την φαρμακευτική μου αγωγή (ένα χάπι σε μέγεθος πολυβιταμίνης) και φροντίζω τον εαυτό μου και το σώμα μου, όπως ακριβώς θα έκανα και αν δεν ήμουν οροθετικός. Να διευκρινίσω ότι συνήθως τα φάρμακα αυτά έχουν κάποιες παρενέργειες οι οποίες όμως, ανάλογα τον οργανισμό, ατονούν σε βάθος χρόνου.
 11. Το είπες στο περιβάλλον σου; Την οικογένεια και τους φίλους σου;
  Πώς αντέδρασαν; Σε στήριξαν;
 12. Στους πολύ στενούς μου φίλους το ανακοίνωσα και είχα την απόλυτη υποστήριξη τους. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι με βοήθησε και η επαφή με το Κέντρο Ζωής το οποίο ήταν πάντα θετικό στο να λύσει τυχόν απορίες φίλων μου. Με την οικογένεια μου δεν το έχω μοιραστεί. Aυτό που λανθασμένα λέγεται «έχεις AIDS», εύκολα ενεργοποιεί προκαταλήψεις, καθώς θίγει θέματα ταμπού όπως η σεξουαλικότητα, οι αρρώστιες, η αναπηρία ή ακόμα και ο θάνατος. Για την οικογένεια μου σκέφτηκα πολύ σοβαρά τα υπέρ και τα κατά. Έκρινα ότι θα χρειαζόταν να είμαι εγώ αυτός που θα συμπαρασταθεί στην οικογένεια μου, αντί να είμαι αυτός που θα δεχθεί συμπαράσταση. Έτσι αποφάσισα ότι οφείλω να λειτουργήσω προστατευτικά προς αυτούς.
 13. Αντιμετώπισες κάποιο είδος ρατσισμού από τον κοινωνικό σου περίγυρο;
 14. Ναι έχω αντιμετωπίσει. Δεν με ενοχλεί όμως, γιατί καταλαβαίνω. Κι εγώ όταν ήμουν οροαρνητικός (αρνητικός στον ιό του HIV), εκφράστηκα ρατσιστικά απέναντι σε οροθετικά άτομα. Εκ των υστέρων αυτό που κατάλαβα είναι ότι χρειάζεται εκπαίδευση προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι άδικο λοιπόν να μιλάμε για ρατσισμό, όταν δεν μιλάμε για εκπαίδευση-πληροφόρηση ως προς το HIV/AIDS. Και αυτό νομίζω ότι είναι το όπλο αντιμετώπισης του φαινομένου.
 15. Υπάρχει ο έρωτας στη ζωή σου σήμερα; Είσαι ερωτευμένος;
  Σεξ κάνεις;
 16. Είμαι ερωτευμένος με τη ζωή. Σε αυτό θα ήθελα να δώσετε μεγάλη σημασία. Είμαι πολύ τυχερός που ζω με τον HIV. Μου το θυμίζει καθημερινά. Δεν με έχουν απορρίψει ερωτικά. Ο τρόπος που ενημερώνω αλλά και η στάση ζωής μου, πάντα βοηθά την απέναντι πλευρά στη διαχείριση μιας τόσο (βαριάς) πληροφορίας.
 17. Πώς είναι η υγεία σου σήμερα;
 18. Πραγματοποιώ μια σειρά εξετάσεων 2 φορές το χρόνο. Τηρώ την θεραπευτική μου αγωγή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μου. Όλα είναι καλά.
 19. Τι κάνεις στη ζωή σου; Εργάζεσαι κάπου;
 20. Ναι εργάζομαι σε μια θέση που απαιτεί πολύ χρόνο. Η οροθετικότητα δεν έχει μειώσει την απόδοση μου. Ίσα ίσα, δουλεύω περισσότερο από πριν.
 21. Τι όνειρα κάνεις για το μέλλον; Σκέφτεσαι να κάνεις οικογένεια και παιδιά;
 22. Τα όνειρα μου είναι πολλά! Θέλω να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο και κάποια στιγμή να αποκτήσω ένα δικό μου παιδί. Παρόλο που ιατρικά μπορώ να αποκτήσω υγιές βιολογικό παιδί προσανατολίζομαι στο να πραγματοποιήσω αναδοχή ή ακόμα και υιοθεσία οροθετικού παιδιού από κάποιο ίδρυμα στην Ελλάδα.
 23. Ποιο είναι το “μότο” σου;
 24. Νιώσε – Ζήσε – Απόλαυσε με ασφάλεια.
 25. Θεωρείς ότι υπάρχει αρκετή ενημέρωση σχετικά με το AIDS;
 26. Η ενημέρωση, όχι μόνο για το HIV/AIDS, αλλά για όλα τα θέματα, δεν είναι ποτέ αρκετή. Η ενημέρωση – εκπαίδευση θα πρέπει να είναι συνεχής, πολύπλευρή, αλλά και διαδραστική.
 27. Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που μόλις έμαθε ότι είναι φορέας και τι θα έλεγες σε κάποιον που κάνει συνειδητά σεξ χωρίς προφυλάξεις;
 28. Στον νέο οροθετικό, θα έλεγα κοιτώντας τον στα μάτια, ότι: «ο HIV είναι ένα εργαλείο. Προσπάθησε να το χρησιμοποιήσεις δημιουργικά. Αν τον αγαπήσεις και μάθεις για αυτόν θα ανακαλύψεις μια νέα αρχή».
  Στο δεύτερο σκέλος θα σας πρότεινα να αλλάξετε την ερώτηση και να την κάνετε εισήγηση. ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΗ . Ο καθένας (ανεξάρτητα αν είναι οροθετικός ή οροαρνητικός) είναι υπεύθυνος για την προφύλαξη του.

 
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved