Αν θες να πάψεις να επιβαρύνεις την ατμόσφαιρα με ρύπους η πιο σωστή σου κίνηση είναι να αρχίσεις να χρησιμοποιείς την ενέργεια του ήλιου και να εμπιστευτείς ένα τα ηλιακά αυτοκίνητα. Αυτή τους την σκέψη μοιράστηκαν οι φοιτητές του Αγρινίου με τον καθηγητή τους, Φραγκίσκο Κουτελιέρη και αποφάσισαν να την κάνουν πραγματικότητα.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος διαχείρισης Περιβάλλοντος και φυσικών πόρων του Πανεπιστήμιου Πάτρας (που βρίσκεται στο Αγρίνιο), κ.Κουτελιέρης, μίλησε στο iPop.gr για το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο και μας έκανε μια μίνι παρουσίαση του.
- Πώς σκεφτήκατε να δημιουργήσετε ένα ηλιακό αυτοκίνητο;
- Η ιδέα προέκυψε πριν από χρόνια, μεταξύ 2008 και 2009 όταν μου ξύπνησε σαν ιδέα η κατασκευή αυτοκίνητων μηδενικών ρύπων. Το έτος 2009-2010 έδωσα την πρώτη πτυχιακή με αυτό το θέμα. Τότε, φτιάξαμε την πρώτη βερσιόν και στην συνέχεια πολλά τέτοια οχήματα τα οποία μας έκαναν να καταλήξουμε εντέλει σε δύο.
- Πόσο καιρό χρειαστήκατε για την κατασκευή του τελευταίου μοντέλου;
- Για να φτάσουμε στο να κυκλοφορήσει το πρώτο μας ηλιακό αυτοκίνητο μας πήρε δύο χρόνια. Το δεύτερο, όμως, αφού είχαμε ήδη, αρκετές γνώσεις μας πήρε ένα μόνο χρόνο, καθώς δεν επαναλάβαμε τα λάθη μας.
- Από πόσο στάδια περνάει το αυτοκίνητο μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή;
- Ξεκινάμε με σχεδιασμό άρτιο τεχνολογικά ο οποίος, όμως, υπολείπεται αισθητικά. Αφού το σχεδιάσουμε, φτιάχνουμε ένα μοντέλο υπό κλίμακα κινούμενο. Στην συνέχεια, επιστρέφουμε στον σχεδιασμό και όταν διορθώσουμε τα λάθη ξεκινάμε την τελική κατασκευή του οχήματος.
- Πόσα άτομα δουλέψατε για το ηλιακό αυτοκίνητο;
- Μια ομάδα 5 φοιτητών και εγώ.
- Πόσο κοστίζει η κατασκευή του;
- Λίγο κάτω από τα 4.οοο Ευρώ. Αν, όμως, γίνονταν σε μαζική κλίμακα το κόστος του θα μπορούσε να πέσει ίσως και στο ένα χιλιάρικο.
- Διάρκεια ζωής έχει;
- Ο σκελετός δεν θα υποστεί καμία φθορά όσα χρόνια και αν περάσουν. Οι αναρτήσεις, όμως, και το σύστημα πέδησης δεν κρατούν για πάντα. Όπως, συμβαίνει και σε όλα τα υπόλοιπα οχήματα θα πρέπει κάποια στιγμή πρέπει να αλλαχτούν.
- Πόσα χιλιόμετρα αντέχει και με τι ταχύτητα μπορεί να τρέξει;
- Εμείς επιλέξαμε τρεις διαφορετικούς τρόπους για να υπολογίσουμε την αυτονομία. Αρχικά καβαλήσαμε το όχημα χωρίς να σταματήσουμε αναπτύσσοντας την μεγαλύτερη ταχύτητα που μπορούσε να πιάσει και διανύσαμε απόσταση πάνω από 20 χιλιόμετρα με ταχύτητα κοντά στα 30 χιλιόμετρα την ώρα. Ο δεύτερος τρόπος υπολογισμού έγινε σε συνθήκες αστικής αστικής χρήσης και ανακαλύψαμε πως κάνοντας 20 χιλιόμετρα την ημέρα σε αυτές τις συνθήκες δεν ξεμένει ποτέ. Και σαν τελευταία εκδοχή πήραμε τον εργαζόμενο πολίτη που κάνει 8 χιλιόμετρα (κατά μέσο όρο την ημέρα), παρκάρει για οχτώ ώρες και επιστρέφει 8 χιλιόμετρα με οτιδήποτε καιρό (εκτός από βροχή) και είδαμε πως το όχημα μας είχε ενέργεια και για την επόμενη.
- Πέραν του ότι είναι ηλιακό τι άλλα θετικά έχει το αυτοκίνητο που κατασκευάσατε;
- Έχει 4 δισκόφρενα με διπλό κύκλωμα φρένων που σημαίνει πως χρειαζόμαστε μόνο να αλλάζουμε τακάκια. Τα λάστιχα του ανήκουν στην κατηγορία hub motor, έτσι έχουν μικρή τριβή και αργούν να φθαρούν. Τα φωτοβολταϊκά έχουν 25 χρόνια ζωής. Η ανάρτηση έχει ανεξάρτητα μέλη και έτσι λίγες φθορές.
- Μέχρι ποσά κιλά μπορεί να αντέξει;
- Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα κιλά. Από αυτά επηρεάζεται μόνο η αυτονομία του.
- Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
- Τα μελλοντικά σχέδια έχουν δύο κατευθύνσεις. Αρχικά, στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρική υποβοήθηση με ηλιακή ενέργεια σε mountain bike στους οποίους οι συνθήκες είναι τέτοιες ώστε να μην μας επιτρέπουν να βρισκόμαστε κοντά σε πρίζα. Παράλληλα, θα επιθυμούσα να προβώ σε μετατροπή του τετράτροχου για άτομα με κινητικά προβλήματα. Το όχημα θα έχει μεταβαλλόμενο ύψος από το έδαφος τηλεχειρισμό. Θα έχει την δυνατότητα πρόσβασης και από μπρος και από πίσω. Το σύστημα διεύθυνσης θα είναι χωρίς τιμόνι και θα λειτουργεί με joystik φορητό. Μάλιστα, το άτομο με κινητικά προβλήματα το οποίο θα οδηγεί το αυτοκίνητο θα μπορεί να εισέλθει μαζί με το αμαξίδιο στην θέση του οδηγού κάτι που μέχρι σήμερα στα οχήματα για ΑΜΕΑ δεν συμβαίνει.