Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βλάψει τις άμυνες του οργανισμού κατά της πνευμονίας και της γρίπης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα, η οποία ανοίγει και πάλι τη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη του ηλεκτρονικού τσιγάρου, διαπιστώνει ότι ο ατμός που παράγει το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα στους πνεύμονες, αφήνοντας τους πιο ευάλωτους στην μόλυνση από επιβλαβή βακτήρια και ιούς.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο John Hopkins στο Μέριλαντ, εξέθεσαν ποντίκια στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ατμού δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες σε επίπεδο που είχε σχεδιαστεί για να μιμείται αναλογικά την ποσότητα  που θα εισπνεύσει ένα άτομο που χρησιμοποιεί τακτικά ηλεκτρονικό τσιγάρο. Στη συνέχεια χορηγήθηκαν σε κάποια από τα ποντίκια ο ιός της γρίπης και άλλων, με το βακτήριο Streptococcus pneumoniae, το οποίο είναι υπεύθυνο για την πνευμονία, την  ιγμορίτιδα και άλλες ασθένειες.

Σύμφωνα με μια ομάδα ελέγχου, τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στον ατμό ήταν λιγότερο σε θέση να καταπολεμήσουν τις ασθένειες, και μερικά πέθαναν. Ο καθηγητής Shyam Biswal, επικεφαλής  της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ουδέτερα όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στους πνεύμονες» και είπε ότι οι μελέτες θα πρέπει τώρα να διεξάγονται σε ανθρώπους, ιδιαίτερα σε εκείνους με κοινά προβλήματα των πνευμόνων, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που επηρεάζει συχνά τους καπνιστές και πρώην καπνιστές – τους βασικούς χρήστες  του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η συζήτηση για τις επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι ιδιαίτερα έντονη. Έχουν αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικά στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα, και υπάρχει μια ευρεία συναίνεση ότι παρά την κάποια αβεβαιότητα σχετικά με επιπτώσεις για την υγεία τους, είναι λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα καπνού.

Ωστόσο, αυτή η ίδια η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει την ανησυχία και άλλων ειδικών για την υγεία και τους κινδύνους που θα μπορούσαν να ενέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για τις μελλοντικές γενιές, ιδίως λόγω των στοιχείων από ορισμένες χώρες, σύμφωνα με τα οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι όλο και πιο δημοφιλές μεταξύ των νέων ανθρώπων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι οι καπνοβιομηχανίες που είναι εισέρχονται όλο και περισσότερο στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε ότι πρέπει να απαγορευθεί σε κλειστούς δημόσιους χώρους – ένα μέτρο που το Υπουργείο Υγείας στην Αγγλία έχει αποκλείσει, αλλά το οποίο εξετάζεται από την κυβέρνηση της Ουαλίας.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS One, διαπίστωσε επίσης πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα  περιέχουν τοξίνες που βλάπτουν το DNA  αλλά σε επίπεδα περίπου 1% από αυτό που βρέθηκε σε ένα τσιγάρο. «Έχουμε παρατηρήσει ότι αυξάνουν την ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού στα ποντίκια» είπε ο καθηγητής Biswal. «Αυτό δικαιολογεί περαιτέρω μελέτη σε ευπαθή άτομα, όπως ασθενείς με ΧΑΠ που έχουν στραφεί από τα τσιγάρα στο ηλεκτρονικό ή για τους νέους χρήστες του ηλεκτρονικού που μπορεί να μην έχουν καπνίσει ποτέ κανονικό τσιγάρο».

Ωστόσο, ο καθηγητής John Britton, διευθυντής του Κέντρου του Ηνωμένου Βασιλείου για Έλεγχο των Ερευνών για τον καπνό,  είπε ότι το πιο σημαντικό σημείο ήταν ότι η βλάβη στους πνεύμονες ήταν λιγότερη από το ηλεκτρονικό τσιγάρο από ό, τι από τον καπνό».

«Ο πνεύμονας είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο όργανο και ως εκ τούτου κανείς με οποιαδήποτε κοινή λογική θα πίστευε ότι η εισπνοή θερμαινόμενου ατμού πολλές φορές την ημέρα, θα είναι αβλαβής», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό που έχει σημασία εδώ δεν είναι μια σύγκριση των αποτελεσμάτων του ατμού του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σύγκριση με το τίποτα, αλλά τα αποτελέσματα σε σύγκριση με εκείνα του καπνού».

«Η βλάβη στους πνεύμονες θα είναι μικρότερη με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από τα τσιγάρα καπνού, καθώς και κάθε καπνιστής που δεν μπορεί να σταματήσει τη χρήση νικοτίνης, και δεν βρίσκει τα φάρμακα αποτελεσματικά, θα ήταν καλό να δοκιμάσει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο».