Την ικανοποίηση του μετά την ομιλία του Προέδρου της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, εξέφρασε μέσω αναρτήσεων στο twitter ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Σχετική ανακοίνωση για την ομιλία του Γιούνκερ εξέδωσε και το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως η δήλωση του Γιούνκερ «η ΕΕ δεν είναι αρκούντως κοινωνική κι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε» , είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Ενώ παράλληλα χαρακτήρισε ως «ευφυής ευελιξία» την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας που, όπως τόνισε Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «είναι αναγκαία για ανάπτυξη και απασχόληση».

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:

«Η ετήσια ομιλία του Προέδρου της ΕΕ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιείχε εξαιρετικά θετικά σημεία, που μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα Ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς ανταποκρίνονται στον προβληματισμό που υπάρχει σήμερα για την κατάσταση και το μέλλον της  Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Μεταξύ άλλων επισημαίνουμε την θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε», την ανακοίνωση για τον διπλασιασμού των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και την αναφορά του στην ανάγκη να υπάρξει «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εξίσου σημαντική είναι η δέσμευση της Επιτροπής να κάνει πρώτη της προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, ιδίως της νεολαίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει τις  αναφορές του Προέδρου Γιούνκερ, στην ανάγκη για: αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη μέλη,  προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων καθώς και την σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης.

Ενισχύεται, επίσης, ο διεθνής και περιφερειακός ρόλος της ΕΕ με ορισμό Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ και προώθηση Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Συρία.

Οι παραπάνω θέσεις, που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με την Διακήρυξη των Αθηνών, που συνυπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες οι Μεσογειακές Χώρες της ΕΕ,  μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα».
Θυμίζουμε, πως κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Κομισιόν μεταξύ των υπολοίπων ανέφερε: 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αρκετά κοινωνική

Ενώ δεσμεύτηκε για την εφαρμογή αλλαγών.