Χαιρετισμό στην πρώτη σύσκεψη της Επιτροπής για τη Μελέτη των Οικονομικών της Εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, και Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός «η Κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα αξιοποιήσει το πόρισμα της Επιτροπής», ενώ πρόσθεσε, πως δεσμεύεται εξίσου «αξιοποιώντας το πόρισμα αυτό, σε διάστημα τριών ετών να κλείσει την ψαλίδα μεταξύ της σημερινής κατάστασης και του κοινά αποδεκτού επιπέδου λειτουργίας της Εκπαίδευσης».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο συχνά λεγόμενο πως «η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση που δεν προσφέρεται για μικροκομματικές επιδιώξεις και πρακτικές» και τόνισε ότι «κάθε σημαντικό θέμα θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται χωρίς μικροκομματικές επιδιώξεις και πρακτικές», ενώ υπογράμμισε «Η εκπαιδευτική πολιτική δεν αφορά μόνο την καθημερινότητα, αλλά και την προοπτική της χώρας και τους δρόμους του μέλλοντος που βαδίζει η νέα γενιά και οι επόμενες».

Ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο Υπουργός Παιδείας, εξήγησαν ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση μιας Επιτροπής για τα οικονομικά στην εκπαίδευση, από την προσχολική ηλικία ως και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Ο ρόλος της αφορά στην μελέτη των οικονομικών αναγκών (σε υποδομές, υλικό και ανθρώπινο δυναμικό) για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Μία τέτοια συστηματική μελέτη δεν έχει υπάρξει ποτέ, με αποτέλεσμα καμία διοίκηση του Υπουργείου να μην μπορεί να χαράξει πολιτική έχοντας γνώση των επιμέρους προβλημάτων που καλείται να επιλύσει ή των πόρων που μπορεί ή πρέπει να διαθέσει» σημείωσαν από κοινού.

Ο Αλέξης Τσίπρας, διατύπωσε την άποψη, πως όταν επιχειρούνται μεταρρυθμίσεις και τομές στην Εκπαίδευση «πρέπει να είναι γερά θεμελιωμένες και να τυγχάνουν κοινωνικής αποδοχής, αποσαφηνίζοντας ότι δεν μιλά για πλαστή συναίνεση που έχει κοντά ποδάρια» και διευκρίνισε:

Υπάρχουν διαφορές κοινωνικές -εμείς τις λέμε ταξικές και ιδεολογικές αναφορές. Η Παιδεία ουδέποτε ήταν ένα ουδέτερο ζήτημα

Ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε «μπορούμε να ξεκινήσουμε από τους απαιτούμενους πόρους. Η συζήτηση για τις δαπάνες στην Εκπαίδευση δεν είναι ένα απλώς τεχνικό ζήτημα».

Αναφερόμενος στα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών είπε: «Πέραν των αναγκών και στόχων της Εκπαίδευσης πρέπει να ληφθεί υπόψη και η εδαφική ιδιομορφία της χώρας, καθώς δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά, ούτε στο πιο απομακρυσμένο χωριό ή νησί, χωρίς δάσκαλο και σχολείο».

Στο κλείσιμο του χαιρετισμού του ο Πρωθυπουργός ευχήθηκε «καλή αρχή, καλή δουλειά και καλά αποτελέσματα» και για ακόμα μια φορά επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα αυτά και εξήγησε:

Νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι μια δέσμευση, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων που πήραν την ευθύνη να προτείνουν, κατά γενική ομολογία άξιους και ικανούς να συνεισφέρουν πράγματι στην διαμόρφωση μιας βάσης για την εκπαιδευτική μας πολιτική και στην προοπτική μιας δημόσιας Εκπαίδευσης που θα αξίζει στους κόπους των Ελλήνων πολιτών που επιδιώκουν και αγωνιούν για το μεγάλο και σημαντικό αγαθό το οποίο είναι η μόρφωση της νέας γενιάς, η μόρφωση των παιδιών τους