Οριστικοποιούνται οι τελικές αποφάσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης σήμερα ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με σχετική υπουργική απόφαση. Καταργείται η δυνατότητα είσπραξης προκαταβολής του επιδόματος και περιορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια της επιδότησης.

Το ΥΠΟΙΚ πρόκειται να καταργήσει την προκαταβολή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, με τους δικαιούχους καταναλωτές να αναγκάζονται πρώτα να αγοράζουν το πετρέλαιο κι έπειτα να λαμβάνουν το σχετικό επίδομα, προκειμένου να μετατεθεί το 2016 ολόκληρη η δαπάνη του επιδόματος  ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς το Δημόσιο αδυνατεί να πληρώσει το επίδομα θέρμανσης της προηγούμενης χρονιάς.

Σχετικά τώρα με το ζήτημα εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια για να ληφθούν οι αντίστοιχες τελικές αποφάσεις. Πιθανό σενάριο ωστόσο αποτελεί το εισοδηματικό κριτήριο για τους άγαμους να μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Επιπλέον το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τα εξής ενδεχόμενα:

  1. Περιορισμό των περιουσιακών κι εισοδηματικών κριτηρίων
  2. Μείωση ποσού του επιδόματος θέρμανσης λόγω της πτώσης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.