Οι σπίλοι στα χέρια, ένδειξη εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι αποκαλύπτουν πως όσοι έχουν στο χέρι τους πάνω από 11 ελιές, αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Τα επιστημονικά αυτά ευρήματα, μπορούν ν’ αξιοποιηθούν από τους δερματολόγους, οι οποίοι έτσι δε χρειάζεται να μετρήσουν τους σπίλους σε όλο το σώμα ενός πιθανού ασθενή, προκειμένου να εντοπίσουν τα άτομα υψηλού κινδύνου, από τη στιγμή που οι σπίλοι στο δεξί χέρι, αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα για όλο το σώμα.

mole-skin

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology, υποστηρίζει ότι άτομα με πάνω από 7 σπίλους στο δεξί χέρι αντιμετωπίζουν 9 φορές περισσότερες πιθανότητές να έχουν πάνω από 50 σπίλους σε όλο το σώμα τους, ενώ τ’ άτομα με πάνω από 11 σπίλους στο δεξί χέρι -κυρίως στην περιοχή πάνω απ’τον αγκώνα τους- πιθανόν έχουν συνολικά πάνω από 100 σπίλους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος.

H επικεφαλής της έρευνας Simon Ribero δηλώνει σχετικά:

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην προληπτική ιατρική φροντίδα, επιτρέποντας τους γενικούς ιατρούς να εκτιμούν με μεγαλύτερη ακρίβεια το συνολικό αριθμό των ελιών σ’ένα ασθενή, μέσω μιας εύκολα προσβάσιμης περιοχής του σώματος.

 

Στο παρελθόν, επιστήμονες είχαν επιχειρήσει ξανά να εντοπίσουν μια περιοχή του σώματος, αντιπροσωπευτικής για τον αριθμό των σπίλων σε όλο το σώμα, αφού αυτός αποτελεί έναν απ’τους σημαντικότερους δείκτες για τον κίνδυνο καρκίνου, παρόλο που μόνο το 20% έως 40% των περιστατικών μελανώματος ξεκινούν από προϋπάρχουσες ελιές.

Άλλες αντιπροσωπευτικές περιοχές του σώματος για το σύνολο των σπίλων είναι τα πόδια και η πλάτη ιδιαίτερα για τους άντρες. Μελανώματα ωστόσο μπορούν να εμφανιστούν σε όλα τα μέρη του σώματος, γεγονός που κάνει καθιστά υποχρεωτική την εκ μέρους μας εγρήγορση, ιδιαίτερα όταν παρατηρούμε σπίλους ακανόνιστου μεγέθους.