Από τότε που ήσουν μικρός-η αλλά ακόμα περισσότερο όταν βρισκόσουν στην εφηβεία, σίγουρα θα άκουγες του γονείς σου να σου φωνάζουν να μην φας πολύ σοκολάτα γιατί θα βγάλεις σπυράκια. Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν αλλά εσύ συνεχίζεις να έχεις αυτή την απορία. Τελικά η σοκολάτα σε βοηθά στο να βγάλεις σπυράκια είναι αυτός είναι απλά ένας μύθος που διαιωνίζεται;
sokolata-ipopgr

Την επιστημονική απάντηση σε αυτή σου την απορία που σίγουρα την έχουν και εκατομμύρια άλλα άτομα στον πλανήτη, ήρθε να την λύσει μια ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Μαϊάμι.

Σε αυτή, λοιπόν, την μελέτη οι γιατροί έκαναν τις δικές τους έρευνες και τελικά απέδειξαν ότι η σοκολάτα δεν έχει καμία σχέση με την ακμή αφού δεν θα σε κάνει βγάλεις σπυράκια, βέβαια, αν προσέχεις την ποσότητα που καταναλώνεις.

Τι έκαναν, όμως, οι επιστήμονες για να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι η σοκολάτα δεν σε κάνει να βγάζεις σπυράκια;

Βρήκαν περιπτώσεις 100 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 35 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με ακμή και αποφάσισαν να ερευνήσουν την ζωή αλλά και τις συνήθειες τους.

Σε αυτούς αρχικά οδηγίες να καταναλώνουν καθημερινά σοκολάτα (100% κακάο) εντάσσοντας την σε κάθε σνακ που κατανάλωναν μέσα στην ημέρα. Οι μισοί από τους 100 θα έπρεπε να τρώνε έως 110 γρ σοκολάτα καθημερινά ενώ, οι υπόλοιποι τουλάχιστον την διπλάσια ποσότητα.

Αυτό την συμβουλή τους ζήτησαν να την ακολουθήσουν για μία εβδομάδα.

Στην αρχή της έρευνας οι συμμετέχοντες είχαν κατά μέσο όρο τρία σπυράκια ο καθένας. ‘Όπως παρατηρήθηκε μετά την μία εβδομάδα όσοι έτρωγαν έως μία μεγάλη σοκολάτα την ημέρα (περίπου 110γρ) δεν είχαν αυξήσει τα σπυράκια τους ενώ, όσοι έτρωγαν παραπάνω είχαν τριπλασιάσει τα σπυράκια τους.

Όπως κατάλαβες η σοκολάτα αν χορηγείται με μέτρο δεν κάνει κακό. Αν, όμως, το παρακάνεις μπορεί να βγάλεις σπυράκια ακόμα περισσότερα από όσα ήδη έχεις.

choco-ipop.gr

Οι ερευνητές τόνισαν ότι για όλα φταίνε μόνο δύο ουσίες. Όταν λαμβάνεις μεγάλες ποσότητες θεοβρωμίνης και καφεΐνης που είναι δυο από τα βασικά συστατικά της σοκολάτας σε μεγάλες ποσότητες, οι πόροι φράζουν και έτσι βγάζεις σπυράκια.