Η οξυτοκίνη, η αποκαλούμενη «ορμόνη της αγάπης» που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ και των χαδιών, μπορεί επίσης να βοηθήσει τους άνδρες να χάσουν βάρος, όπως μια νέα μελέτη διαπίστωσε, καθώς συνέβαλε στη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης σε υγιείς άνδρες.

Σε μια μικρή μελέτη που περιλαμβάνει 25 υγιείς άνδρες, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε αυτο-χορήγηση μιας δόσης είτε του συνθετικού ρινικού σπρέι με οξυτοκίνη, είτε ενός φαρμάκου μετά από νηστεία. Μια ώρα αργότερα, οι άνδρες έλαβαν διπλές ποσότητες του πρωινού που είχαν επιλέξει από ένα μενού. Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατέγραφαν πόσες θερμίδες έφαγε κάθε συμμετέχων, σύμφωνα με αναφορές.

Τα αποτελέσματα, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, βρήκαν ότι το σπρέι οξυτοκίνης μείωσε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνονται από τους άνδρες, καθώς επίσης βελτίωσε μέτρα του μεταβολισμού, όπως η προσβολή της ευαισθησίας.

Οι άνδρες κατανάλωσαν κατά μέσο όρο 122 λιγότερες θερμίδες και 9 γραμμάρια λιγότερο λίπος μετά τη λήψη της οξυτοκίνης με ρινικό σπρέι σε σύγκριση με το φάρμακο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης. Δεν υπήρχαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί.

«Τα αποτελέσματά μας είναι πραγματικά συναρπαστικά», δήλωσε η Elizabeth Lawson, επικεφαλής της έρευνας και Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής στο Harvard Medical School. «Η περαιτέρω μελέτη είναι απαραίτητη, αλλά νομίζω ότι η οξυτοκίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την παχυσαρκία και τις μεταβολικές επιπλοκές της».

Η Lawson σημείωσε τις επιδράσεις της οξυτοκίνης στο συγκεκριμένο φύλο και είπε ότι πρέπει να μελετηθεί ξεχωριστά στις γυναίκες.