Η NASA επιβεβαίωσε ότι με την αποστολή Kepler ανακάλυψε έναν μεγαλύτερο, παρόμοιο με τη Γη πλανήτη.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου ο πλανήτης βρίσκεται σε κατοικήσιμη ζώνη.

Δείτε εδώ LIVE την ανακοίνωση της NASA σχετικά με τις ανακαλύψεις της αποστολής Kepler.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου για την ανακάλυψη του πλανήτη

Η αποστολή Kepler της NASA επιβεβαίωσε τον πρώτο πλανήτη κοντά στο μέγεθος της Γης σε κατοικήσιμη ζώνη,  γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο.

Αυτή η ανακάλυψη και η εισαγωγή άλλων 11 νέων μικρών υποψήφιων κατοικήσιμων πλανητών σημειώνουν ένα ακόμα ορόσημο στην πορεία για την εξεύρεση μια άλλης «Γης».

Ο πλανήτης Kepler -452b που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι ο μικρότερος πλανήτης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα σε τροχιά στην κατοικήσιμη ζώνη – η περιοχή γύρω από ένα άστρο όπου το υγρό νερό θα μπορούσε να συγκεντρωθεί πάνω στην επιφάνεια ενός πλανήτη σε τροχιά – ενός άστρου τύπου G2, όπως ο ήλιος μας. Η επιβεβαίωση του Kepler-452b καθιστά το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων πλανητών σε 1.030.

“Στην 20η επέτειο της ανακάλυψης, που αποδείχθηκαν κι άλλοι ήλιοι που υποδέχονται πλανήτες, ο εξωπλανήτης εξερευνητής Kepler έχει ανακαλύψει έναν πλανήτη και ένα αστέρι που μοιάζει περισσότερο με τη Γη και τον Ήλιο μας”, δήλωσε ο John Grunsfeld, αναπληρωτής διοικητής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA, στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στην Ουάσινγκτον. “Αυτό το συναρπαστικό αποτέλεσμα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην εξεύρεση μιας Γης 2.0”.

Ο πλανήτης Kepler-452b έχει 60% μεγαλύτερη διάμετρο από τη Γη και θεωρείται μια υπερ-Γη-μεγέθους πλανήτης. Ενώ η μάζα και η σύνθεσή του δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι πλανήτες στο μέγεθος του Kepler-452b έχουν μεγάλες πιθανότητες να είναι βραχώδεις.

Ενώ του Kepler-452b είναι μεγαλύτερος από τη Γη, η τροχιά 385 ημερών του είναι μόνο το 5% μεγαλύτερη από της Γης. Ο πλανήτης είναι 5% μακρύτερα από το μητρικό του άστρο Kepler -452 από ότι η Γη είναι από τον Ήλιο. Το Kepler -452 είναι 6 δισεκατομμυρίων ετών, 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια μεγαλύτερος από τον ήλιο μας, έχει την ίδια θερμοκρασία, και είναι 20% φωτεινότερη και έχει διάμετρο 10% μεγαλύτερη.

“Μπορούμε να σκεφτούμε του Kepler-452b ως ένα παλαιότερο, μεγαλύτερο ξάδελφό της Γης, που μας παρέχει την ευκαιρία να κατανοήσουμε και να στοχαστούμε με βάση το εξελισσόμενο περιβάλλον της Γης” δήλωσε ο Jon Jenkins, υπεύθυνος του Kepler data analysis του ινστιτούτου Ames Research Center της ΝASA sto Moffett Field, California, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ανακάλυψε του Kepler-452b. “Προκαλεί δές η σκέψη ότι αυτός ο πλανήτης έχει περάσει 6.000 εκατομμύρια χρόνια περισσότερα από την Γη στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του. Αυτό από μόνο του σημαίνει πως υπάρχει σημαντική ευκαιρία να προκύψει ζωή, θα πρέπει να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά και οι προϋποθέσεις για τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη”.

Για να βοηθήσει και να επιβεβαιώσει τη διαπίστωση και τον καλύτερη προσδιορισμό των ιδιοτήτων του συστήματος του Kepler-452, η ομάδα διεξήγαγε επίγειες παρατηρήσεις στο University of Texas at Austin’s McDonald Observatory, στο Fred Lawrence Whipple Observatory το οποίο εδρεύει στο Mt. Hopkins της Arizona και στο W. M. Keck Observatory atop Mauna Kea στην Hawaii. Αυτές οι μετρήσεις ήταν το κλειδί για τους ερευνητές να επιβεβαιώσουν το πλανητικό χαρακτήρα του Kepler -452b, για να περιορίσουν το μέγεθος και τη φωτεινότητα του άστρο του και να επιβεβαιώσουν το μέγεθος του πλανήτη και την τροχιά του.

Το σύστημα Kepler-452 βρίσκεται 1.400 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Κύκνου. Η ερευνητική εργασία ανέφερε ότι το εύρημα αυτό έχει γίνει δεκτό για δημοσίευση στην The Astronomical Journal.

Εκτός από την επιβεβαίωση του Kepler-452b, η ομάδα του Kepler έχει αυξήσει τον αριθμό των νέων υποψηφίων εξωπλανήτών από 521 από την ανάλυση των παρατηρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από το Μάιο του 2009-Μάιο του 2013, ανεβάζοντας τον αριθμό των υποψηφίων πλανητών που ανιχνεύθηκαν από την αποστολή Kepler σε 4.696. Οι υποψήφιοι πλανήτες απαιτούν συνέχεια παρατηρήσεις και ανάλυση για να επαληθευτεί αν είναι πραγματικοί πλανήτες.

Kepler-452b

Δώδεκα από τους νέους υποψηφίους πλανήτες έχουν διαμέτρους μεταξύ μιας έως δύο φορές αυτής της Γης, και την τροχιά στην κατοικήσιμη ζώνη του αστεριού τους. Από αυτούς, εννέα αστέρια σε τροχιά είναι παρόμοια με τον ήλιο μας στο μέγεθος και τη θερμοκρασία.

“Είμαστε ήδη σε θέση να αυτοματοποιήσουμε πλήρως τη διαδικασία για τον εντοπισμό υποψηφίων πλανητών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να αξιολογήσουμε τελικά κάθε σήμα διέλευσης σε ολόκληρο το σύνολο δεδομένων του Kepler γρήγορα και ομοιόμορφα” δήλωσε ο Jeff Coughlin, επιστήμονας στο Ινστιτούτο SETI στο Mountain View της Καλιφόρνια, ο οποίος ηγήθηκε της ανάλυσης ενός νέου υποψηφίου καταλόγου. «Αυτό δίνει στους αστρονόμους ένα στατιστικά ορθό πληθυσμό των υποψηφίων πλανητών για να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των μικρών, ενδεχομένως βραχωδών πλανητών σαν τη Γη στο Γαλαξία μας”.

Τα ευρήματα αυτά, που παρουσιάζονται στον 7ο Kepler Candidate Catalog, θα υποβληθεί για δημοσίευση στο Astrophysical Journal. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από τα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του κοινού στο αρχείο NASA Exoplanet.

Οι επιστήμονες τώρα δημιουργούν τον τελευταίο κατάλογο με βάση το σύνολο δεδομένων τεσσάρων ετών της αρχικής αποστολής Kepler. Η τελική ανάλυση θα πρέπει να διεξαχθεί με τη χρήση εξελιγμένου λογισμικού που είναι ολοένα και πιο ευαίσθητος στις μικροσκοπικές αποκαλυπτικές υπογραφές των πλανητών στο μέγεθος της Γης.