Οι άνδρες γενικά πίνουν περισσότερο αλκοόλ από τις γυναίκες, αλλά τα δύο φύλα περνούν από παρόμοιες αλλαγές σε συνήθειες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ  στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη για τους ανθρώπους που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες στη μελέτη ανέφεραν μια απότομη άνοδο στην κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εφηβείας, που κορυφώθηκε στις αρχές της ενήλικης ζωής, σταθεροποιήθηκε στη μέση ηλικία και στη συνέχεια μειώθηκε σε μεγαλύτερη ηλικία.

Αλλά οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι, αν και οι νεότεροι άντρες ήπιαν τις μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ, ήταν οι ηλικιωμένοι άνδρες που έπιναν πιο συχνά, «με πολλούς άντρες να πίνουν σε καθημερινή βάση στη μετέπειτα ζωή τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Annie Britton, Λέκτορας Επιδημιολογίας στο University College του Λονδίνου.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι πολλοί ηλικιωμένοι άνδρες αναφέρουν ότι πίνουν καθημερινά, είπε. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι γίνονται εξαρτημένοι από το αλκοόλ. Ακόμη, το αλκοόλ μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπως είναι τα φάρμακα για την πίεση του αίματος και την ανακούφιση από τον πόνο.

Για τα νέα ευρήματα, οι ερευνητές τράβηξαν δεδομένα από εννέα προηγούμενες μελέτες που περιελάμβαναν συνολικά περίπου 60.000 άτομα και κάλυπταν χρονικό διάστημα 34 ετών, από το 1979 έως το 2013. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που συγκεντρώνει αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τις συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ από μια τέτοια μεγάλη ομάδα ανθρώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό BMC Medicine.

Οι άνθρωποι σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες είχαν διαφορετικές συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι έφηβοι και οι άνθρωποι στα 20 τους έτειναν να πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, αλλά μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Στην ηλικία των 25, οι άνδρες έπιναν περίπου 10 ποτά την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, ενώ οι γυναίκες έπιναν περίπου τέσσερα ή πέντε ποτά την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Η κατανάλωση από τις γυναίκες ήταν κατά μέσο όρο λιγότερη από τους άνδρες – ένα εύρημα που ήταν έκπληξη, είπε η Britton. Οι γυναίκες στη μελέτη είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πουν ότι έπιναν μόνο μια φορά το μήνα, ή σε ειδικές περιπτώσεις, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι άνθρωποι έπιναν λιγότερο επειδή έφθασαν στη μέση ηλικία. Μέχρι την ηλικία των 60, οι άνδρες ανέφεραν κατανάλωση κατά μέσο όρο τριών έως πέντε μπυρών την εβδομάδα. Μέχρι την ηλικία των 70, οι γυναίκες ανέφεραν ότι πίνουν περίπου ένα έως δύο ποτά την εβδομάδα.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ. H συχνότητα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι – κυρίως άνδρες – έτειναν να πίνουν καθημερινά ή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Αλλά η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε σε πολύ μεγάλη ηλικία, όπως έδειξε η μελέτη.