Ο ήχος της φωνής της μητέρας παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη του βρέφους, όπως πολλές μελέτες έχουν δείξει. Τώρα, οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι ο ίδιος ο εγκέφαλος μπορεί να βασιστεί στη φωνή και το χτύπο της καρδιάς της μητέρας για να αναπτυχθεί. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν η μητέρα χτίζει τον εγκέφαλο του βρέφους.

Οι ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη μελέτησαν 40 βρέφη που γεννήθηκαν οκτώ με δεκαπέντε εβδομάδες πρόωρα. Όπως τα περισσότερα πρόωρα μωρά, τα βρέφη φυλάσσονταν σε θερμοκοιτίδες και πέρασαν περιορισμένο χρονικό διάστημα με τις μητέρες τους.

«Τόσο πρόωρα γεννημένα μωρά συμβαίνει να βρίσκονται εκεί από ατύχημα», λέει ο Amir Lahav, επίκουρος καθηγητής στο Harvard Medical School και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά ηχεία που τοποθετήθηκαν στο εσωτερικό των θερμοκοιτίδων, τα μισά από τα βρέφη είχαν εκτεθεί στους ήχους των φωνών των μητέρων τους και των χτύπων της καρδιάς τους για τρεις ώρες κάθε μέρα. Τα υπόλοιπα βρέφη δεν έλαβαν καμία πρόσθετη έκθεση σε τέτοιους ήχους.

Μετά από 30 ημέρες, τα μωρά της πρώτης ομάδας είχαν αναπτύξει σημαντικά μεγαλύτερο ακουστικό φλοιό – το κέντρο ακοής του εγκεφάλου – από εκείνα της δεύτερης ομάδας. Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς και τους γονείς που φροντίζουν τα πρόωρα γεννημένα μωρά, που συχνά πάσχουν από αναπτυξιακές και νοητικές αναπηρίες.

«Αυτό είναι μέρος μιας βιολογικής συνταγής για το πώς «μαγειρεύεις» ένα μωρό», είπε ο Lahav. «Κάθε απόκλιση από την αρχική συνταγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα ανάπτυξης», πρόσθεσε.