Οι γονείς που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους ως «ξεχωριστά» που «αξίζουν κάτι παραπάνω στη ζωή» μπορεί να είναι υπεύθυνοι για το ναρκισσισμό στα παιδιά, σύμφωνα με νέα ολλανδική έρευνα.
Σε μια μελέτη που είχε ως στόχο να βρει την προέλευση του ναρκισσισμού, οι ερευνητές ρώτησαν Ολλανδούς γονείς και 565 παιδιά τέσσερις φορές μέσα σε 18 μήνες για να δούν αν μπορούν να εντοπίσουν ποιοι παράγοντες οδήγησαν τα παιδιά στο να έχουν διογκωμένες απόψεις για τον εαυτό τους. Τα παιδιά ήταν ηλικίας μεταξύ 7 και 11 ετών, όταν η έρευνα ξεκίνησε.
Η γονική υπερτίμηση των παιδιών μετρήθηκε με μια κλίμακα που ζητούσε από τους γονείς να πουν πόσο συμφωνούν με δηλώσεις, όπως «Το παιδί μου είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για τα άλλα παιδιά να ακολουθήσουν». Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γονείς που υπερεκτιμούσαν τα παιδιά τους όταν άρχισε η μελέτη, κατέληξαν τα παιδιά τους να έχουν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ του ναρκισσισμού αργότερα. «Τα παιδιά το πιστεύουν όταν οι γονείς τους, τους λένε ότι είναι πιο ξεχωριστά από τους άλλους. Αυτό δεν μπορεί να είναι καλό για τα ίδια ή για την κοινωνία », είπε ο Brad Bushman, συντάκτης της μελέτης και καθηγητής της επικοινωνίας και της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Αντί να αυξάνεται η αυτοεκτίμηση, οι πρακτικές υπερεκτίμησης μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδου του ναρκισσισμού. Μπορεί οι γονείς να υπερεκτιμούν τα παιδιά τους με τις καλύτερες προθέσεις, νομίζοντας ότι έτσι ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους, όμως δεν είναι πάντα έτσι.