Σχεδόν 26 εκατομμύρια της νεολαίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πλήττονται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η έρευνα του ιδρύματος Bertelsmann τονίζει ότι ο νέοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι της οικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους στην ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια.

Το 27,9% του πληθυσμού της ΕΕ που είναι κάτω των 18 ετών από τη κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ μηδενικές είναι οι προοπτικές 5,4 εκατομμυρίων νέων που είναι άνεργοι, δεν πηγαίνουν σχολείο και δεν βρίσκονται σε μαθητεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, το κοινωνικό χάσμα στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερο μεταξύ βορρά και νότου, αλλά ταυτόχρονα και νέων και ηλικιωμένων.

Μόνο στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία ο αριθμός των νέων που απειλούνται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό αυξήθηκε κατά 1,2 εκατομμύριο από το 2007, φτάνοντας τα 7,6 εκατομμύρια από 6,4 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Οι νέοι αυτοί ζουν σε οικογένειες οι οποίες έχουν ως εισόδημα λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος, υποφέρουν από σοβαρές υλικές ελλείψεις ή μεγαλώνουν σε σπίτια όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει εισόδημα.

Τέλος, πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες ηλικίας 20 με 24 ετών είναι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα 5,4 εκατομμύρια (17,8%) ούτε εργάζονται ούτε σπουδάζουν.