H Εθνική Τράπεζα δημοσιεύει οικονομική ανάλυση η οποία αναφέρει ύφεση 1,3% που επιφέρουν τα capital controls για το 2015. Στην έκθεση διατυπώνονται ακόμα και προβλέψεις για το πότε πρόκειται αυτά να αρθούν.
Η έκθεση της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας σκιαγραφεί ως κύριους λόγους της οικονομική ύφεσης την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και ιδιαίτερα τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών που δημιούργησαν εύλογες ανησυχίες για ένα άμεσο και σημαντικό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Η επίδραση των παραπάνω δυσχερών οικονομικών παραγόντων, σε συνδυασμό με τις ανάγκες συναλλαγών σε μετρητά, επέτειναν τις ανησυχίες για ενδεχόμενη καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας μετά την επιβολή των capital controls.
Παρ’όλα αυτά, οι πληροφορίες για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας καταδεικνύουν μεν κάμψη, όχι όμως και ραγδαία συρρίκνωση στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Η οικονομική ανάλυση επισημαίνει, πως συγκεκριμένοι δείκτες εμφανίζουν μεγαλύτερο συσχετισμό με το ΑΕΠ και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται μάλιστα για την κατάρτισή του, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί αισιόδοξο.
Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής, υπογραμμίζει ότι οι υφεσιακές πιέσεις δεν είναι δυνατό να εκλείψουν από το 2ο εξάμηνο του 2015, λόγω των επιβεβλημένων εντατικοποιήσεων της δημοσιονομικής προσπάθειας και της εξασθένησης του εποχικού τουρισμού.
Πιο ήπια η ύφεση του 2015
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συγκεκριμένης ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, καταδεικνύεται πως η ύφεση του 2015 θα είναι σημαντικά πιο ήπια σε σχέση με τις επίσημες μέχρι τώρα προβλέψεις. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ πρόκειται να μειωθεί κατά -1,3% ετησίως το 2015 (έναντι πρόβλεψης του προγράμματος για ύφεση -2,3% το 2015) με την ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ για το 2016 να διαμορφώνεται στο -1,2%, γεγονός που ερμηνεύεται από την ενίσχυση της δημοσιονομικής προσπάθειας με εφαρμογή νέων μέτρων που αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ του 2ου εξαμήνου του 2015.
Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται έντονη ταχύτητα ανάκαμψης με το ΑΕΠ να αρχίζει ν’αυξάνεται σε τριμηνιαία βάση εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να υπερβένει το +1,7%.
Η έκθεση της ΕΤΕ υπογραμμίζει τέλος πως πιο ευνοϊκές εξελίξεις σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα το 2016 μπορεί να αποτελέσουν η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος, καθώς κι η επιτάχυνση των εισροών χρηματοδότησης από το πρόγραμμα και τους διαρθρωτικούς πόρους της ΕΕ, συνδυαζόμενες με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την ελάφρυνση του χρέους,