Οι ενήλικες μόνο κολλάνε γρίπη δυο φορές κατά μέσο όρο μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι τα περισσότερα περιστατικά βήχα και κρυολογήματος που σε κρατάνε μακριά από τη δουλειά κάθε χρόνο, μάλλον οφείλονται σε άλλους παράγοντες.
«Τα ευρήματα θα εμβαθύνουν στην κατανόηση του πώς η νόσος εξαπλώνεται, ποιος βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο και πώς να αναπτύξουν εμβόλια για την καταπολέμησή της», είπαν οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη.
«Για τους ενήλικες, βρήκαμε ότι η λοίμωξη από γρίπη είναι στην πραγματικότητα πολύ λιγότερο συχνή από ό, τι μερικοί άνθρωποι νομίζουν. Κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, είναι πολύ πιο συχνή, ίσως γιατί ερχόμαστε σε επαφή περισσότερο με άλλους ανθρώπους», δήλωσε ο Steven Riley από το Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος εργάστηκε για την έρευνα.
Η ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος από εθελοντές στη νότια Κίνα, κοιτάζοντας τα επίπεδα αντισωμάτων ενάντια σε εννέα διαφορετικά στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούσαν από το 1968 έως το 2009.
Διαπίστωσαν ότι ενώ τα παιδιά κολλάνε γρίπη κατά μέσο όρο κάθε χρονιά, οι λοιμώξεις της γρίπης έγιναν λιγότερο συχνές όσο μεγάλωνε ο άνθρωπος.
Οι «γριππώδεις ασθένειες» μπορεί συχνά να προκαλούνται από άλλους ιούς, όπως ρινοϊούς και κορωναϊούς, είπαν οι ερευνητές, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους ανθρώπους να γνωρίζουν αν έχουν πραγματική γρίπη.
Καθώς εκτίμησε τη συχνότητα της γρίπης, η ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ερευνητών από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ανέπτυξε ένα μαθηματικό μοντέλο για το πώς η ανοσία στη γρίπη αλλάζει κατά τη διάρκεια μιας ζωής, καθώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν διαφορετικά στελέχη του ιού.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ‘PLoS Biology, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές και τις φαρμακευτικές εταιρείες να προβλέψουν πώς ο ιός θα αλλάξει στο μέλλον και πώς η ανοσία σε ιστορικά στελέχη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα εμβόλια, καθώς επίσης και την αποτελεσματικότητά τους.
«Αυτό που κάναμε σε αυτή τη μελέτη είναι να αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο η ανοσία ενός ατόμου αναπτύσσεται στη διάρκεια μιας ζωής με λοιμώξεις της γρίπης», δήλωσε ο Adam Kucharski, ο οποίος ασχολήθηκε με τη μελέτη στο Imperial πριν από τη μετάβαση στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.
«Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε την ευαισθησία του πληθυσμού στο σύνολό του και πόσο εύκολο είναι για τα νέα στελέχη της εποχιακής γρίπης να εξαπλωθούν μέσω του πληθυσμού».