H Βίκυ Βλαχώνη είναι η οστεοπαθητικός της Gwyneth Paltrow, στενή συνεργάτης της στο site Goop και φίλη της, μετά από 11 χρόνια γνωριμίας. Φυσικά, το γεγονός ότι έχει πελάτες μέλη της Βασιλικής οικογενείας της Αγγλίας και διασημότητες του Beverly Hills δεν είναι συμπτωματικό.

Γεννημένη στην Αθήνα και μόνιμη κάτοικος Αμερικής, η Βίκυ Βλαχώνη ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που πήρε μεταπτυχιακό στο European School of Osteopathy, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει τη δική της μέθοδο ίασης του πόνου. Την περιγράφει στο πρώτο βιβλίο της “The Body Doesn’t Lie: A 3-Step Program to End Chronic Pain and Become Positively Radiant” που κυκλοφόρησε πριν 1,5 μήνα, στην παρουσίαση του οποίου έδωσαν το παρόν φίλοι και πελάτες της όπως η Gwyneth Paltrow, η Cameron Diaz, η Nicole Richie, η Maria Menounos, o Chris Martin, ο Tobey Maguire και οι Good Charlotte. Νιώθει Ελληνίδα (οι δύο γιοί της μιλούν ελληνικά), αλλά παράλληλα πολίτης του κόσμου με διεθνή γλώσσα την επιστήμη της.

 1. Πώς από την Αθήνα βρεθήκατε στο Beverly Hills; Ποια βήματα περιελάμβανε αυτή η πορεία;
 2. Γεννημένη και μεγαλωμένη σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που είχε ως βάση την υγεία και τον αθλητισμό ήξερα από πολύ μικρή πoιο δρόμο θα ακολουθήσω. Φοίτησα σε Αγγλικό σχολείο στη Αθήνα για να πάρω τις απαραίτητες βάσεις καθώς γνώριζα ότι για να υλοποιήσω τα όνειρα μου έπρεπε να συνεχίσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό. Έτσι και έγινε. Στα 18 μου έφυγα στην Αγγλία για σπουδές οστεοπαθητικής στο Λονδίνο. Ήμουν από τις πρώτες γυναίκες στην Ευρώπη με μεταπτυχιακό στο μυοσκελετικό και αυτό ήταν που μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω στις πιο διάσημες κλινικές του Λονδίνου και να συνεργαστώ με διακεκριμένους επιστήμονες και γιατρούς από όλο τον κόσμο. Η εμπειρία που απέκτησα στο Λονδίνο έπειτα από αρκετά χρόνια δουλειάς σε συνδυασμό με το επίπεδο των σπουδών μου ήταν το διαβατήριό μου για την Αμερική και πιο συγκεκριμένα το Beverly Hills στο Los Αngeles όπου η πρακτική του επαγγέλματος μου χρήζει της μεγαλύτερης αναγνώρισης.
 1. Πώς προέκυψε η γνωριμία σας με την Gwyneth Paltrow και ποια στοιχεία «έδεσαν» τη χημεία σας;
 2. Η γνωριμία μου, η συνεργασία μου και η φιλία μου με την Gwyneth Paltrow μετράει περίπου έντεκα χρόνια και ήταν πολύ συγκινητικό και μεγάλη μου τιμή που δέχτηκε να προλογίσει το βιβλίο μου και να εκφράσει με το δικό της μοναδικό τρόπο όσα πιστεύει για μένα ως επιστήμονα και ως φίλη. Τη γνώρισα σε μια σημαντική στιγμή στη ζωή της όταν ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί μέσω της πολύ καλής της φίλης Stella McCartney που ήταν και αυτή πελάτης μου και φυσικά αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας ουσιαστικής σχέσης μαζί της καθώς είχα εκτεταμένη εμπειρία με εγκύους μετά από το μεταπτυχιακό μου που ειδικευόταν σε γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο κύησης. Η σχέση μας εξελίχθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε να με έχει εμπιστευτεί να είμαι η οικογενειακή της οστεοπαθητικός μέχρι σήμερα. Φυσικά με πρότεινε και στο φιλικό της περιβάλλον επεκτείνοντας έτσι την πελατεία μου.
Photos: instragram.com/vickyvlachonis

Η συνεργάτης και φίλη μου πλέον Gwyneth Paltrow με έχει εμπιστευτεί να είμαι η οικογενειακή της οστεοπαθητικός μέχρι σήμερα.

 1. Σε τι αφορά η μέθοδος που έχετε αναπτύξει και ποιες περιοχές του σώματος ανακουφίζει;
 2. Η οστεοπαθητική είναι η επιστήμη που έχει ως βάση τη δομή και λειτουργία του σώματος. Μετά από δεκαέξι χρόνια εμπειρίας έχοντας δουλέψει με ανθρώπους που το σώμα τους είναι το εργαλείο της δουλειάς τους (χορευτές από το Royal Ballet, ηθοποιούς, αθλητές, CEOs μεγάλων εταιριών) έχω αναπτύξει τη δική μου μέθοδο ίασης του πόνου, η οποία βασίζεται στην πολύ απλή και σημαντική αλήθεια ότι ο πόνος είναι έκφραση κάποιου βαθύτερου αιτίου στο οποίο οφείλουμε να δώσουμε την δέουσα προσοχή για να βρούμε τι είναι αυτό που το δημιουργεί και να το πολεμήσουμε στη ρίζα του. Η αρχική αντίδραση του ατόμου απέναντι στον πόνο είναι να τον αντιμετωπίσει άμεσα με κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αυτό όμως καλύπτει επιφανειακά το σύμπτωμα και δεν εστιάζει σε βάθος. Η πίστη μου, στην οποία στηρίζω την μέθοδο μου είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πόνο στη ρίζα του για να μπορούμε να ανακουφιστούμε από αυτόν ολοκληρωτικά. Και να μην ξεχνάμε ότι ο πόνος δεν είναι μόνο σωματικός αλλά μπορεί και κατά βάση έχει συναισθηματικά, ψυχολογικά αιτία. Το άγχος, ο θυμός, οι καταπιεσμένος επιθυμίες μας, παιδικά ψυχολογικά τραύματα, όλα αυτά μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε σωματικό πόνο που αν δεν τα αντιμετωπίσουμε με τον κατάλληλο τρόπο μετατρέπονται σε χρόνιο πόνο.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πόνο στη ρίζα του για να μπορούμε να ανακουφιστούμε από αυτόν ολοκληρωτικά.

 1. Σε τι αφορά το νέο σας βιβλίο;
 2. Αποφάσισα να προχωρήσω στη συγγραφή του βιβλίου για να μπορέσω να βοηθήσω τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιο πόνο και δεν έχουν βοηθηθεί από τις μέχρι τώρα παραδοσιακές μεθόδους και δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν προσωπικό χρόνο μαζί μου. Η μέθοδός μου, όπως περιγράφεται στο βιβλίο στηρίζεται σε τρία απλά αλλά βασικά στάδια. Στο πρώτο, που είναι η συνειδητοποίηση της αιτίας του πόνου. Είναι ίσως το πιο σημαντικό στάδιο καθώς πρέπει να κοιτάξουμε πραγματικά μέσα μας και με ειλικρίνεια να βρούμε πότε και γιατί ξεκίνησε να υπάρχει ο πόνος στη ζωή μας. Αφού λοιπόν εντοπίσουμε την πηγή του πόνου προχωράμε στο Δεύτερο Στάδιο το οποίο ισοδυναμεί με τις μεθόδους εκείνες που θα μας δώσουν τη δύναμη και το κουράγιο να αντιμετωπίσουμε τον πόνο. Δεν είναι εύκολη διαδικασία καθώς καλούμαστε να απαλλαγούμε από κάτι που μας έχει γίνει δεύτερη φύση. Τέλος το Τρίτο Στάδιο είναι πια όταν έχουμε αναζωογονηθεί καθώς έχουμε απαλλαχθεί από καθετί αρνητικό που μας έχει ποτίσει ο πόνος όσο καιρό ζούσε στο σώμα και το πνεύμα μας. Είναι σαν να ξαναγεννιόμαστε, βρίσκοντας την εσωτερική μας γαλήνη και τους πρωταρχικούς μας στόχους. Μια τέτοια ψυχοσύνθεση δεν μπορεί παρά να ακτινοβολεί υγεία ψυχική και σωματική.
 3. Στο βιογραφικό σας αναφέρετε ότι προέρχεστε από οικογένεια που προσανατολιζόταν στον αθλητισμό και τον κλάδο της υγείας. Πώς το οικογενειακό background σας σάς επηρέασε και τι έχετε κρατήσει από αυτό;
 4. Όπως ανέφερα και πριν το οικογενειακό μου περιβάλλον έπαιξε σημαντικό ρόλο στον επαγγελματικό μου προσανατολισμό. Όλα αυτά τα ερεθίσματα που λάμβανα από πολύ μικρή ηλικία για την επιθυμητή ισορροπία του σώματος και ψυχής σε συνδυασμό με την ελευθερία πνεύματος και την ανιδιοτελή αγάπη που εισέπραξα από τους γονείς μου έχουν συγκλίνει στο πλάσιμο του χαρακτήρα μου και του τρόπου ζωής μου. Νιώθω τυχερή και ευλογημένη για τη στήριξη που είχα και έχω από την οικογένεια μου και δε μπορώ παρά να προσπαθώ να επικοινωνήσω αυτές τις ίδιες αξίες και στο δικό μου οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.
 1. Ποια η σχέση σας με την Ελλάδα; Μεγαλώνετε τα παιδιά σας μαθαίνοντάς τους και την ελληνική κουλτούρα;
 2. Το έχω πει ξανά, νιώθω πως στις φλέβες μου κυλάει ελληνικό αίμα και νιώθω περήφανη γι΄ αυτό. Νιώθω κοντά στην Ελλάδα αν και βρίσκομαι μακριά της το περισσότερο μέρος της ζωής μου. Είναι όμως υπέροχο κατά την άποψη μου να ζεις και να εργάζεσαι σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία όπως είναι η Αμερική κρατώντας φυσικά την ταυτότητά σου. Αποκτάς πολύπλευρες εμπειρίες, μεγαλώνεις τους ορίζοντές σου και ελευθερώνεις το πνεύμα σου. Φυσικά με αυτές τις αξίες και αρχές μεγαλώνω και τα παιδιά μου κρατώντας τα παράλληλα κοντά στις ελληνικές παραδόσεις και την ελληνική γλώσσα.

Στις φλέβες μου κυλάει ελληνικό αίμα και νιώθω περήφανη γι΄ αυτό, αλλά είναι υπέροχο να ζεις και να εργάζεσαι σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία όπως η Αμερική.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα; Να περιμένουμε νέο βιβλίο, ίσως κάποια τηλεοπτική εκπομπή;

 1. Έχω πολλά σχέδια για το μέλλον. Πρωταρχική μου ανάγκη είναι το μήνυμα του βιβλίου μου να ακουστεί παγκοσμίως χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και διαφήμισης.
 2. Θα μπορούσατε να δώσετε μερικές πρακτικές συμβουλές στις αναγνώστριες του iPop για να φροντίζουν σώμα/πνεύμα σύμφωνα με τη μέθοδο που έχετε αναπτύξει, ώστε να πάρουν και μια μικρή γεύση από το βιβλίο σας;
 3. Ένα πιο σημαντικά πράγματα που αναφέρεται και στο βιβλίο μου είναι κάθε πρωί με το που ξυπνάτε να πίνετε ένα ποτήρι ζεστό νερό με μισό χυμό φρέσκο λεμόνι. Επίσης στο βιβλίο περιγράφω και προτείνω πέντε απλές Θιβετιανές ασκήσεις αναζωογόνησης που προσφέρουν ευεξία, ευλυγισία, ψυχική και μυϊκή ενδυνάμωση. Και φυσικά και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι οι τροφές που βάζουμε στο σώμα μας μπορεί να λειτουργήσουν ως πανάκεια.
Μπορείς να αγοράσεις το πρώτο βιβλίο της Βίκυς Βλαχώνη εδώ. Δες το site της και ακολούθησέ τη στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Photos: Getty images