Η κοινή λογική ότι αν μαγειρεύεις και τρως στο σπίτι θα χάσεις, δεν ισχύει εάν αυτό το κάνεις παρακολουθώντας κάποια από τις πολλές εκπομπές μαγειρικής. Για την ακρίβεια προκαλεί ακριβώς το αντίθετο: να πάρεις κιλά!

Διαιτολόγοι και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Vermont και το Πανεπιστήμιο Cornell εξέτασαν τις περιπτώσεις 501 γυναικών ηλικίας 20-35 ετών.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες παρακολουθούσαν εκπομπές μαγειρικής και μαγείρευαν συχνά από το μηδέν, είχαν ένα μέσο βάρος 74 κιλά, ενώ οι γυναίκες που παρακολουθούσαν εκπομπές μαγειρικής αλλά δεν μαγείρευαν από το μηδέν, είχαν μέσο βάρος 69 κιλά. Αυτά τα 6 κιλά είναι μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα άτομα που απλώς βλέπουν και σε αυτά που βλέπουν και μαγειρεύουν.

Η μελέτη είχε αυτό το αποτέλεσμα γιατί συχνά οι εκπομπές μαγειρικής δεν παρουσιάζουν και τις πιο υγιεινές συνταγές που υπάρχουν ή σου λένε ότι δεν τρέχει και κάτι να βάλεις λιγότερα θρεπτικά συστατικά στο φαγητό σου.

Πάντως να σημειωθεί ότι μόνο οι εκπομπές μαγειρικής έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο βάρος. Οι ερευνητές εξέτασαν την επιρροή διάφορων ιστοσελίδων, του Youtube, περιοδικών και εφημερίδων και blog για μαγειρική και διαπίστωσαν ότι μόνο οι εκπομπές μαγειρικής αποδείχτηκε ότι σχετίζονται με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος.

Αυτό φυσικά βγάζει απόλυτο νόημα αν σκεφτείς την γενικότερη επιρροή της τηλεόρασης στις καταναλωτικές συνήθειες των τηλεθεατών.

Εάν οι εκπομπές μαγειρικής προέτρεπαν τον κόσμο να μαγειρεύει πιο υγιεινά και παρουσίαζαν υγιεινές συνταγές, ίσως υπήρχε μια μεγάλη αλλαγή προς το θετικό για το δημόσια υγεία.

Οπότε εμείς θα σου πούμε να βλέπεις εκπομπές μαγειρικής αλλά να προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις όσο το δυνατόν πιο αγνά και υγιεινά υλικά στην προσπάθειά σου να ακολουθήσεις τη συνταγή, αλλά και να παρακολουθήσεις την εκπομπή μαγειρικής του ipop, που σε κάθε επεισόδιο σε προτρέπει να φτιάξεις κάτι υγιεινό και γευστικό!