Έπειτα από την επεξεργασία και την έγκρισή του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τους θεσμούς, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, λύνοντας πολλά καίρια θέματα της έκβασης της διαδικασίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής το θέμα συζητήθηκε, με το νομοσχέδιο περί ανακεφαλαιοποίησης να παρουσιάζεται αύριο Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Κρίσιμο σημείο ωστόσο παραμένει η έγκριση από τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία αναμένεται με την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέκο Φλαμπουράρη.

Αναφορικά με το κείμενο του νομοσχεδίου, θα περιγράφεται σαφώς το γενικό του πλαίσιο, απαντώντας σε βασικά θέματα, όπως π.χ τον τρόπο συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , τους όρους μετατροπής, τα επιτόκια, την τύχη των προνομιούχων μετοχών, ενώ παράλληλα αναμένεται και η αποσαφήνιση τεχνικών ζητημάτων μέσω σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Ας σημειωθεί στο σημείο αυτό ωστόσο πως η αναμενόμενη έγκριση από μεριάς των θεσμών, πρόκειται ουσιαστικά να αποτυπώνει τις δικές τους προθέσεις, με διευκολύνσεις στις ιδιωτικές συμμετοχές σχετικά με τις ανάγκες.

Τέλος, αύριο Πέμπτη και την ερχόμενη Παρασκευή oι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών ανανεώνουν τη συνάντηση τους στη Φραγκφούρτη, σε ένα νέο διήμερο ενημέρωσης, ενώ η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των stress tests αναμένεται στις 31 Οκτωβρίου, οπότε και θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες αναφορικά με τη δημοσιοποίηση οικονομικών μεγεθών και των αυξήσεων κεφαλαίων.

photo:Alexandros Michailidis / SOOC