Η κυβέρνηση, ενώ «δεν πιστεύει», όπως λέει, στις αποκρατικοποιήσεις, βρίσκεται στην τελική ευθεία μιας σειράς ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες θα «συντελέσουν» στο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία.

Συνολικά, για την τριετία 2015-2017, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεσμεύτηκε σε 6,4 δισ. ευρώ έσοδα από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της κυβέρνησης, με αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να καλύψει τα μισά από τα 6,4 δις.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη εγκρίνει από τις 30 Ιουλίου το εν λόγω σχέδιο, ενώ σύμφωνα με το νέο μνημόνιο η κυβέρνηση πρέπει επίσης να προχωρήσει όλο το σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που είχε στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ.

Στο αναλυτικό σχέδιο αξιοποίησης (Asset Development Plan) που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, περιλαμβάνεται σε ένα κείμενο 27 σελίδων το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης 21 περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, τα περισσότερα από τα οποία θα περάσουν στο νέο ταμείο που συμφωνήθηκε προ ημερών με τους δανειστές, καθώς και της ακίνητης περιουσίας.

ΤΑΙΠΕΔ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, μέρος του νέου προγράμματος αποτελεί η δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου ταμείου αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, στα πρότυπα των αντίστοιχων κρατικών ταμείων του εξωτερικού (sovereign funds) στο οποίο εν δυνάμει θα ενσωματωθούν τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία με σκοπό: Την αξιοποίησή τους, την προστασία και τη μεγέθυνση της αξίας τους, την ουσιαστική ένταξή τους στον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας, αντί της αναγκαστικής εκποίησης τους που ίσχυε έως σήμερα.

Συγκεκριμένα:

  • Το 50% θα χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων
  • 25% θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ,
  • 25% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις

Το σχέδιο προβλέπει 20 ιδιωτικοποιήσεις, όμως η κυβέρνηση δήλωσε προεκλογικά αλλά και μετά τις εκλογές ότι θα προχωρήσει σε 9 ιδιωτικοποιήσεις.

«Η συμφωνία προβλέπει 9 ιδιωτικοποιήσεις. Οι υπόλοιπες 11 δεν θα προχωρήσουν και αυτές θα περάσουν στο ταμείο το οποίο θα ιδρυθεί, το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, το οποίο έχει τριακονταετή ορίζοντα. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, το νερό και πολλά άλλα πράγματα, τα οποία εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσουμε, θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, οπότε οι ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες έχουμε συμφωνήσει και θα προχωρήσουν είναι οι ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται εν εξελίξει σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

«Αυτό λέει η συμφωνία, δεν έχει τον κατάλογο όπως τον υπονοήσατε διότι αυτός θα σήμαινε συνέχιση του ΤΑΙΠΕΔ, είναι το παλιό πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ του προηγούμενου μνημονίου και όχι του τρίτου Μνημονίου. Το τρίτο μνημόνιο τραβάει σαφώς τη διαχωριστική γραμμή αυτή που σας είπα, αυτή είναι η συμφωνία, η αγορά ενέργειας φυσικά θα έχει στάδια απελευθέρωσης, αλλά η ΔΕΗ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.Οι 9 ιδιωτικοποιήσεις:

Οι 9 ιδιωτικοποιήσεις

  1. Περιφερειακά αεροδρόμια: 1,238 δισ.
  2. Ελληνικό: (δεν υπάρχει πρόβλεψη αλλά η προσφορά της Lamda Development που είχε γίνει αποδεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ ήταν ύψους 915 εκατ.)
  3. Ελ.Βενιζέλος (ΑIA): 265 εκατ.
  4. OΛΠ – ΟΛΘ (συν 10 μεγάλα λιμάνια): 520 εκατ.
  5. ΤΡΑΙΝΟΣΕ – ROSCO: 50 εκατ.
  6. ΔΕΣΦΑ: 188 εκατ.
  7. Αφάντου, Ρόδος: 42 εκατ.
  8. Αστέρας Βουλιαγμένης: 95 εκατ.
  9. Ιπποδρομίες Α.Ε

Σε συνέντευξη του στους Financial Times, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Σ. Πιτσιόρλας, τονίζει ότι «πρόκειται για συμφωνίες, με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο, η ολοκλήρωση των οποίων δύναται να παρουσιάσει μια πολύ διαφορετική εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

«Η υπογραφή θα σηματοδοτήσει πως η Ελλάδα είναι πλέον μια σταθερή χώρα και πως ένας μεγάλος επενδυτής γερμανικής προελεύσεως δεν διστάζει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επένδυση στη χώρα αυτή», υπογραμμίζει ο κ. Πιτσιόρλας.

Περιφερειακά αεροδρόμια

Μέχρι τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση στοχεύει να ολοκληρώσει την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport και να λάβει δεσμευτικές προσφορές για το 67% του ΟΛΠ προκειμένου η συγκεκριμένη συμφωνία να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Κανονικά όμως προβλέπεται ότι σε πρώτο στάδιο μόνο το 51% θα περάσει στα χέρια ιδιώτη, ενώ το υπόλοιπο 16% θα ιδιωτικοποιηθεί υπό προϋποθέσεις σε βάθος 5ετίας.

«Η υπογραφή θα σηματοδοτήσει πως η Ελλάδα είναι πλέον μια σταθερή χώρα και πως ένας μεγάλος επενδυτής γερμανικής προελεύσεως δεν διστάζει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επένδυση στη χώρα αυτή», σημειώνει ο κ. Πιτσιόρλας.

Ιπποδρομίες Α.Ε

Υπεγράφη το περασμένο Σάββατο στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ η σύμβαση για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος με την Ιπποδρομίες Α.Ε., η οποία είναι 100% θυγατρική της ΟΠΑΠ Investments.

Όπως λέει σε σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, «με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος με την Ιπποδρομίες Α.Ε. (100% θυγατρική της ΟΠΑΠ Investments Ltd) για 20 χρόνια, ολοκληρώνεται με επιτυχία μια απαιτητική διεθνής διαγωνιστική διαδικασία που διεξήχθη με τις πλέον αυστηρές δικλείδες ασφαλείας για το Ελληνικό Δημόσιο και σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας».

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, δήλωσε: «Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια δύσκολη αποκρατικοποίηση, ενώ καταφέραμε να μεγιστοποιήσουμε το τελικό τίμημα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν πάντα η απρόσκοπτη συνέχιση της ελληνικής ιπποδρομιακής δραστηριότητας στο Μαρκόπουλο Αττικής, με τους καλύτερους δυνατούς όρους που θα διασφαλίζουν την ανάπτυξή της.»

ΟΛΠ και ΟΛΘ

Για ΟΛΠ και ΟΛΘ σημειώνονται οι εκκρεμότητες με τις κεντρικές συμβάσεις παραχώρησης που πρέπει να υπογράψουν οι δύο οργανισμοί με το ελληνικό δημόσιο προ της πώλησης. Ειδικά για τον ΟΛΘ εκκρεμεί και το σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού (Port Master Plan). Προϋπόθεση για να προχωρήσουν και οι δύο διαγωνισμοί είναι το προεδρικό διάταγμα για τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων.

Ως προς τον ΟΛΠ, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ τονίζει πως οι τελικές προσφορές για το 51% του οργανισμού αναμένεται να κατατεθούν τον επόμενο μήνα.

Λιμάνι Πειραιώς Alexandros Michailidis / SOOC

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Αμέσως μετά την πώληση των αεροδρομίων, σειρά θα πάρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου οι προβλέψεις δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. «Oι τελικές προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τον Ιανουάριο και πιθανότατα θα είναι χαμηλές», παραδέχτηκε ο κ. Πιτσιόρλας.

«Ελ. Βενιζέλος»

Για τους νέους διαγωνισμούς προβλέπεται πως η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην «Αερολιμήν Αθηνών» που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο, με παράλληλη επέκταση της σύμβασης παραχώρησης, ενώ για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού προβλέπεται η πρόσληψη νέων συμβούλων τον Σεπτέμβριο.

αεροδρόμιο

Ελληνικό και Αστέρας Βουλιαγμένης

Ως προς τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο Asset Development Plan αναφέρεται ο μακρύς κατάλογος εκκρεμοτήτων για το Ελληνικό (όπως η μετακόμιση υπηρεσιών που στεγάζονται, η απόφαση για το τι θα γίνει με την άδεια καζίνο, η σύσταση ειδικής υπηρεσίας που θα αναλάβει να προχωρήσει την κατασκευή των δημοσίων δικτύων, κλπ). Για τον Αστέρα παραλείπεται κάθε αναφορά στην αλλαγή στάσης του επενδυτή που είχε προσφέρει αρχικά 400 εκατ. ευρώ. Έχει γίνει γνωστό, όμως, πως οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2016, δείγμα των δυσκολιών που έχουν προκύψει μετά την απόρριψη του ειδικού χωροταξικού σχεδίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

ελληνικό

Αφάντου στη Ρόδο

Για το ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο εξηγείται πως για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή (στο διαγωνισμό για τα δύο τμήματα του οικοπέδου είχαν επικρατήσει δύο επενδυτές) απαιτείται η έγκριση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ), με πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ)

Για τον ΔΕΣΦΑ αναμένεται η διαβούλευση με την Κομισιόν και την Socar για την διευθέτηση της υπόθεσης. Η εταιρεία από το Αζερμπαϊτζάν μπορεί πλέον να αποκτήσει το 49% των μετοχών και όχι το 66% που προέβλεπε ο διαγωνισμός στον οποίο επικράτησε. Στο κείμενο αναφέρεται πως οι Αζέροι μπορούν να μεταβιβάσουν το υπόλοιπο 17% είτε στο ελληνικό δημόσιο, είτε σε τρίτο επενδυτή. Εκκρεμεί, όμως, η απάντησή τους όπως και η διαπραγμάτευση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

ΔΕΗ

Για τη ΔΕΗ αναφέρεται ως ενδεχόμενη η πώληση του 17% εντός του 2016 και αποφάσεις για την ευρύτερη στρατηγική έως τα τέλη του 2016.

Το μνημόνιο πάντως, το οποίο έχει υπογράψει και δεσμευτεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, προβλέπει και την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» και την υποχώρηση του ποσοστού του κράτους στη ΔΕΗ στο 35%. Το αν η μάχη θα αλλάξει τα συμφωνηθέντα, θα φανεί στην πράξη.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, το μνημόνιο (ΦΕΚ 94 της 14.08.2015, Παρ. 4.3, σελ. 1029) ορίζει ότι ως το 2020, τα μερίδια της λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ θα πρέπει να πέσουν κάτω από το 50%.

ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ

Προβλέπεται επίσης πώληση του 23% της ΕΥΑΘ και του 11% της ΕΥΔΑΠ σε χρόνο πάντως που δεν προσδιορίζεται ρητά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Ιούνιο του 2014, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε την πώληση αντισυνταγματική.

Δημόσια Επιχείρηση Παραγωγής Αερίου (ΔΕΠΑ) και ΕΛΤΑ

Ακόμα προβλέπεται νέα διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ με επανεξέταση των εναλλακτικών επιλογών, επίσης χωρίς συγκεκριμένη χρονική προθεσμία, και αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ μετά από την εξέταση του στρατηγικού πλάνου που θα παρουσιάσει ο σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.

Να αναφερθεί πως, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ελλάδα θα αποφασίσει τη μορφή που θα έχει το νέο ταμείο διαχείρισης της κρατικής περιουσίας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με τον κ. Πιτσιόρλα να σημειώνει πως η δομή του θα δώσει στην κυβέρνηση μεγαλύτερο περιθώριο να «βγάλει αξία» από τις κρατικές συμμετοχές, στην προσπάθειά της να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της υπόλοιπης οικονομίας.