Στις 26 Απριλίου 2014 o Αυστραλός ξεκίνησε με το καγιάκ του από την Καλλίπολη της Τουρκίας για να κάνει τον περίπλου της Μεσογείου μέσα σε 12 μήνες, με στόχο να μαζέψει χρήματα για τα παιδιά – θύματα πολέμου της οργάνωσης Save the Children.

Το ταξίδι, που ονομάζεται mediterr année, περιλαμβάνει καγιάκ, ποδήλατο βουνού, σκι και πεζοπορία στις 20 χώρες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή που βρέχουν τη Μεσόγειο.

Το περασμένο Σάββατο, ο Huw Kingston έκανε ένα διάλειμμα από το καγιάκ, περπατώντας τα 42 χιλιομέτρα της αρχικής διαδρομής του μαραθωνίου από την πόλη του Μαραθώνα στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα, στην 42η ημέρα του ταξιδιού του ο Kingston ανέλαβε μια μεγάλη πρόκληση: να διασχίσει με κανό 100 χιλιόμετρα από το Κιάτο έως την Πάτρα. Ξεκίνησε τη διαδρομή του σήμερα το πρωί και το iPop του μίλησε ελάχιστες ώρες πριν ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι.

 1. Πώς περνάτε στην Ελλάδα; Πώς σας φαίνεται η χώρα, δεδομένου ότι διανύουμε βαθιά κρίση;
 2. Εκπληκτικά! Οι άνθρωποι είναι άψογοι. Ο καιρός είναι απίστευτος, είμαι κοντά στη θάλασσα… Είχα έρθει εδώ πριν 15 χρόνια και χαίρομαι που επιστρέφω. Βέβαια, μπορώ να δω τα σημάδια της κρίσης. Μιλάω με ανθρώπους και μου λένε το πρόβλημα της ανεργίας που υφίστανται και με στενοχωρεί πολύ αυτό. Υπάρχει μια γενική παρακμή -μπορεί κανείς να δει μισοτελειωμένες οικοδομές και πολλά ξενοίκιαστα κτίρια, μετά βέβαια από την έκρηξη της αγοράς ακινήτων. Όσο ήμουν στην Αθήνα, είδα ότι πολλά σημεία ήταν βρώμικα και υποθέτω ότι αυτό οφείλεται στην κρίση.
 3. Ποια είναι η ανταπόκριση των Ελλήνων στην πρωτοβουλία σας;
 4. Δεν περιμένω να ενισχύσουν οικονομικά στο σκοπό γιατί γνωρίζω την κατάσταση και είναι κυρίως συμβολικό αυτό που γίνεται.Ένα μέρος μου θα ήθελε μάλιστα να προσφέρει στη χώρα, να πληρώνω σε όλα τα μέρη που επισκέπτομαι γιατί γνωρίζω ότι η χώρα είναι σε κρίση. Αλλά, είναι απίστευτο, δεν με αφήνουν να πληρώσω πουθενά! Είναι όλοι τόσο φιλόξενοι και εγκάρδιοι. Όταν μαθαίνουν το σκοπό για τον οποίο ταξιδεύω πάντα προθυμοποιούνται να μου προσφέρουν τα πάντα, ένα σπίτι να μείνω, ένα δωρεάν φαγητό σε μια ταβέρνα…
 5. Πώς προετοιμάζεστε για το απαιτητικό σας ταξίδι;
 6. Ηρεμώ και μαζεύω δυνάμεις… Τώρα πίνω ελληνικό καφέ στο Κιάτο όπου βρίσκομαι. Έχω κάποιες δουλειές μετά και θα προσπαθήσω να κοιμηθώ καλά. Είναι σίγουρα σωματικά απαιτητική δοκιμασία. Σε μια κανονική μέρα μπορώ να κάνω κουπί για 40 χιλιόμετρα. Μιλάμε για παραπάνω από το διπλάσιο. Μόνο μία φορά κωπηλάτησα πάνω από 100 χιλιόμετρα σε μια μέρα – σε στον αγώνα Hawkesbury Classic το 2001.
 7. Πόσο καιρό έχετε να δείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα;
 8. Είδα τη γυναίκα μου τελευταία φορά στις 16/3. Θα την ξαναδώ τον επόμενο μήνα, στην Ιταλία.
  Η γυναίκα μου έχει δύο παιδιά από τον πρώτο της γάμο και έχω επίσης και δύο εγγόνια. Μου λείπουν πολύ και τους λείπω κι εγώ…
 9. Πρέπει να είστε σπουδαίο πρότυπο για τα εγγόνια σας!
 10. Ναι, υποθέτω ότι είμαι. Είναι 6 και 9 ετών και ήδη γνωρίζουν γιατί το κάνω όλο αυτό και είναι ευαισθητοποιημένα απέναντι στα θύματα του πολέμου. Μάλιστα, προσπαθούν κι εκείνα με το δικό τους τρόπο να συνεισφέρουν στο σκοπό! Πρόσφατα έστησαν ένα «μαγαζάκι» σε ένα δρόμο στη γειτονιά και χρέωναν 2 δολάρια για να κάνουν μανικιούρ στους περαστικούς ώστε να μαζέψουν χρήματα για το Save the children. Έβαψαν τα νύχια γυναικών-ανδρών και έβγαλαν 40 δολάρια! Δεν είναι σημαντικό το ποσό, αλλά μετράει ότι είναι εξοικειωμένα με το σκοπό και η πρόθεσή τους.
 11. Ποιος είναι ο επόμενος προορισμός μας;
 12. Ακολουθεί η Αλβανία, η Σερβία και μετά η Κροατία. Υπολογίζω θα φτάσω 8 ή 9 Ιουνίου. Είναι και τα γενέθλιά μου αυτές τις μέρες, μπορεί και να τα περάσω στην Ελλάδα!
 13. Τι λέει το δελτίο καιρού για το ταξίδι σας; Θα είναι ευνοϊκές οι συνθήκες;
 14. Οι προβλέψεις δείχνουν πολύ καλό καιρό, αλλά δυστυχώς και για σήμερα (σ.σ. χθες, μια μέρα πριν την αναχώρησή του) οι εκτιμήσεις ήταν πολύ καλές και έχει απίστευτο αέρα. Μια μέρα σαν αυτή σίγουρα δεν θα μπορούσα να ταξιδέψω. Αν ξεκινήσω και έχει τόσο κύμα που να αναγκαστώ να σταματήσω, θα επιστρέψω στο Κιάτο για να ξαναξεκινήσω, οπότε μπορεί να καθυστερήσω μία μέρα.
 15. Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά! Δεν είναι επικίνδυνο όλο αυτό;
 16. Δεν υπάρχει περιπέτεια χωρίς ρίσκο!
 17. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε όταν ολοκληρώσετε την αποστολή σας;
 18. Θα πιω μια μπύρα! Και μετά μια δεύτερη μπύρα!

Για να συνεισφέρεις στο σκοπό του Huw Kingston, μπες στο mediterrannee.com.au. Όλα τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στο Ίδρυμα Save the Children, που ενισχύει παιδιά που είναι θύματα πολέμου. Τα 100 χλμ με κανό στον Κορινθιακό Κόλπο συνδέεται με το γεγονός ότι το ταξίδι τιμά τα 100 χρόνια από την απόβαση στην πόλη Ανζακ. Συγκεκριμένα η 25η Απριλίου είναι αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών Αυστραλών και Νεοζηλανδών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του  Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανήμερα της επετείου το 2015, ο κ. Kingston σκοπεύει να επιστρέψει στην Καλλίπολη.