Όλοι έχουμε αγαπημένα hobbies με τα οποία διασκεδάζουμε στον ελεύθερό μας χρόνο! Κάποιοι έχουν κλίση προς την κολύμβηση, άλλοι απολαμβάνουμε ταινίες στο σπίτι ή τον κινηματογράφο ή να παίζουμε επιτραπέζια.. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, αν όλα αυτά τα hobbies μπορούν να ενισχύσουν πραγματικά τη γνωστική λειτουργία μας και να βελτιώσουν τη μνήμη μας σε μακροπρόθεσμη βάση;

Ίσως ήρθε η ώρα να σταματήσεις να βλέπεις τα hobbies σου, σαν ένα τρόπο να χαλαρώσεις μετά από μία πολύ δύσκολη μέρα, αλλά σαν ένα τρόπο να ακονίσεις το μυαλό σου. Παρακάτω θα δεις μερικά hobbies τα οποία θα σε κάνουν εξυπνότερο!

Μάθε ξένες γλώσσες

Από μικρός/η λάτρευες τις ξένες γλώσσες, ξένες χώρες και διαφορετικούς πολιτισμούς; Αν η απάντηση είναι θετική να σου πούμε πως πέρα από το ότι μεγαλώνεις το εύρος των γνώσεων σου, ακονίζεις και το μυαλό σου! Μαθαίνοντας μία ξένη γλώσσα, όχι απλώς θα κατανοήσεις περισσότερο τον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις μιας νέας χώρας, αλλά θα σε βοηθήσει επίσης να επικοινωνείς καλύτερα, γρηγορότερα και ευκολότερα. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου σου και το να βρεις λύσεις σε πολύπλοκα καθήκοντα με την εκπαίδευση του μυαλού σου – με λίγη εξάσκηση, θα δεις ότι ο εγκέφαλός σου θα οξύνει και μερικές φορές θα σκέφτεσαι στην ξένη γλώσσα. Όταν συμβαίνει αυτό, έχεις ήδη επιτύχει το σκοπό σου!

Παίξε Video Games

Ενώ είναι αλήθεια ότι πολλά, αν όχι τα περισσότερα, βιντεοπαιχνίδια είναι πραγματικά επιβλαβή για τα παιδιά και για τους εφήβους, με δεδομένο το γεγονός ότι είναι πολύ βίαιος προσανατολισμός, κάποια από αυτά μπορούν πραγματικά να επωφελήσουν τον εγκέφαλό σου. Το κλειδί είναι να γνωρίζεις ποιο video games θα σε ωφελήσει. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το να παίζεις βιντεοπαιχνίδια μπορεί πράγματι να βελτιώσουν το συντονισμό χεριού-ματιού, ο οποίος στην πορεία της ζωής σου θα σου φανεί υπερβολικά χρήσιμος! Την ίδια στιγμή, αυτά τα παιχνίδια, θα εκπαιδεύσουν τις δεξιότητες λήψης αποφάσεων.

Παζλ!

Βρες μου έναν άνθρωπο που σαν παιδί δεν έφτιαξε έστω ένα παζλ! Δεν θα βρεις! Χωρίς να κάνουμε διακρίσεις για το μέγεθος του, το παζλ αποτελεί ένα από τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια για τον εγκέφαλο! Η προσπάθεια να βρεις ποιο κομμάτι πάει πού και πώς θα μπορέσεις να ολοκληρώσεις την εικόνα, θα ακονίσει τον εγκέφαλο σου!

Συλλογή κέρματα και άλλα αντικείμενα

Ένα άλλο σημαντικό και πολύ όμορφο χόμπι που μπορεί να σε κάνει πιο έξυπνο είναι να αρχίσεις να συλλέγεις νομίσματα και άλλα αντικείμενα . Πώς θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις εγκεφαλικές λειτουργίες; Απλό, θα χρησιμοποιείς περισσότερο το μυαλό σου και τη μνήμη σου για να θυμάσαι ποια νομίσματα έχεις και ποια σου λείπουν! Επιπλέον, είναι δεδομένο πως αν αγαπάς το χόμπι σου θα ασχοληθείς περισσότερο, ψάχνοντας την πηγή προέλευσης του και την ιστορία του!

Παίξε ένα μουσικό όργανο

Η μουσική είναι ένα ευγενές πάθος, και οι άνθρωποι που παίζουν κάποιο μουσικό όργανο θεωρούνταν ανέκαθεν ως ταλαντούχοι και ευφυείς. Ακριβώς, όπως συμβαίνει με την εκμάθηση γλωσσών, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι πολύ πιο αποτελεσματική εάν γίνεται στην παιδική ηλικία -ωστόσο, υπάρχουν εκατομμύρια ενηλίκων που έμαθαν να απολαμβάνουν τη μουσική σε όλο της το μεγαλείο κατά την ενήλικη ζωή τους. Εκτός από αυτό, τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται καν να επικεντρωθείς αποκλειστικά και μόνο σε ένα όργανο!