Αν κυνηγάς τα όνειρά σου και δημιουργείς, μπορείς να κάνεις τα πάντα. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μότο του αεικίνητου Harry Mavromichalis. Κύπριος που ζει στη Νέα Υόρκη εδώ και 20 χρόνια, επανεφευρίσκει τον εαυτό του συνεχώς.

Όντας ακόμα χορογράφος και θέλοντας να προσφέρει στην πατρίδα του, αποφάσισε να διοργανώσει εργαστήριο χορού στην Κύπρο, φέρνοντας στο νησί διάσημες προσωπικότητες. Η ιδέα επεκτάθηκε τα επόμενα χρόνια στον κόσμου του κινηματογράφου και πήρε απρόσμενες διαστάσεις: σύντομα την Κύπρο επισκέφτηκαν για να διδάξουν οι Olympia Dukakis και ο John Malkovich! Αυτή ήταν και η αφορμή για τη γνωριμία του με τη βραβευμένη με Όσκαρ Olympia Dukakis, η οποία αποτελούσε πρότυπο για το Harry. Και αποδείχθηκε ότι η χημεία τους έδεσε!

Ο Harry Mavromichalis πριν 3 χρόνια ξεκίνησε να γυρίζει ντοκιμαντέρ για τη ζωή της -είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους για εκείνον-, για το οποίο κάνει αυτή την περίοδο και καμπάνια crowdfunding. Τελευταίο κεφάλαιο του ντοκιμαντέρ: το επερχόμενο ταξίδι της Olympia Dukakis στην Ελλάδα αυτό το φθινόπωρο, όπου «θα συστήσει» τη χώρα καταγωγής της για πρώτη φορά στην οικογένειά της. Ευτυχώς (για εμάς), η μοναδική εμπειρία θα καταγράφει στο ντοκιμαντέρ Olympia Dukakis Undefined.

Η δημιουργικότητά του δεν εξαντλείται εκεί: ένα video του Harry Mavromichalis με τη συμμετοχή της Whoopi Goldberg ήταν η αφορμή το θέμα της ομοφυλοφιλίας στην Κύπρο να τεθεί σε υψηλό επίπεδο. Βοηθώντας σε οργανωτικό επίπεδο και στη δημοσιότητα του event ήταν συνυπεύθυνος για το ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα στην Κύπρο πριν λίγες εβδομάδες: το πρώτο Gay Pride στο οποίο συμμετείχαν 4.500 άτομα.

  1. Πώς από την Κύπρο καταλήξατε να συνεργάζεστε με σημαντικές προσωπικότητες όπως η Olympia Dukakis και ο John Malkovich;
  2. Ζω στη Νέα Υόρκη τα τελευταία 20 χρόνια και μέσα από την καριέρα που είχα στο χορό κατάφερα να συναντήσω πολλούς σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο του χορού. Όντας μακριά από τη χώρα μου για όλο αυτό το διάστημα, αισθάνθηκα έναν ισχυρό δεσμό και την ανάγκη να βοηθήσω την Κύπρο όσο μπορώ. Μου ήρθε μια ιδέα να ξεκινήσω ένα καλοκαιρινό εντατικό εργαστήριο χορού, όπου κορυφαίοι επαγγελματίες της dance σκηνή της Νέας Υόρκης θα επισκέπτονταν την Κύπρο για δύο εβδομάδες ώστε να διδάξουν. Το κάναμε αυτό για έντεκα χρόνια με τεράστια επιτυχία. Λίγους μήνες μετά το βιντεοκλίπ “Single Ladies” της Beyonce ο χορογράφος JaQuel Knight βρέθηκε στην Κύπρο να διδάσκει στα παιδιά μας hip hop!

   Όταν άλλαξα την καριέρα μου από το χορό στον κινηματογράφο, άρχισα να γνωρίζω πολλούς καταπληκτικούς κινηματογραφιστές και σκέφτηκα γιατί να μην επεκταθώ ακόμα περισσότερο και έτσι άρχισα να οργανώνω κινηματογραφικά εργαστήρια. Επιπλέον, ο συνεταίρος μου είχε πολλές διασυνδέσεις με την Ελλάδα και έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Dead Famous Productions, με αποστολή να φέρνει ποιοτικές θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις στην Κύπρο, να διοργανώσει το πρώτο Διεθνές Παιδικό Θέατρο στην Κύπρο και να οργανώνει τα εργαστήρια χορού και κινηματογράφου.Μέσω της Dead Famous Productions πλησίασα την Olympia Dukakis και τον John Malkovich. Τους είπα για την εταιρεία μας και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στην Κύπρο και συμφώνησαν να συμμετάσχουν. Και στις δύο περιπτώσεις είχαμε υποστήριξη από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και έτσι ήμασταν σε θέση να καλύψουμε τις μεγάλες δαπάνες των δύο αυτών δράσεων. Επικεντρωνόμασταν πάντα στην ποιότητα και αποφασίσαμε ότι θα ήμασταν πρόθυμοι να φέρνουμε υψηλής ποιότητας παραστάσεις και να βγάζουμε λιγότερα χρήματα, παρά να κάνουμε μέτριες δουλειές και να βγάζουμε περισσότερα. Ήμασταν φιλόδοξοι! Ρωτούσαμε και κάποιες φορές τα αιτήματά μας έπεσαν στο κενό, αλλά πολλές φορές ήταν επιτυχημένα, όπως στις περιπτώσεις του John και της Olympia.

  1. Ποιο θα λέγατε ότι είναι το σημαντικότερο σημείο της καριέρας σας μέχρι τώρα;
  2. Δεν ξέρω αν έχω κάποιο σημείο στην καριέρα μου που θα θεωρούσα πιο σημαντικό. Αισθάνομαι ότι όπως και σε κάθε άλλη καριέρα, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να εργάζεσαι συνεχώς και ελπίζω ότι κάτι θα βγει από αυτό. Για παράδειγμα, η αγάπη που έχω για τη χώρα μου με έχει κάνει να δημιουργήσω την Dead Famous Productions η οποία με τη σειρά της μου επέτρεψε να έρθει σε επαφή με μεγάλα ονόματα, τα οποία με οδηγούν στο να ξεκινήσω το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ μου για την Ολυμπία Δουκάκη που θα με οδηγήσει κάπου αλλού. Ο Μάρτιν Σκορσέζε είπε κάποτε ότι ξυπνάει κάθε μέρα και πηγαίνει στη δουλειά. Δεν σκέφτεται το παρελθόν του ή το μέλλον του τόσο πολύ. Απλά συνεχίζει να λειτουργεί και αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ.

   Δεν έχω μια σημαντική στιγμή της ζωής μου, αν και πριν μερικές εβδομάδες, διοργανώσαμε το πρώτο Gay Pride στη Κύπρο. Εκείνη τη στιγμή ήταν μακράν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου. Μαζί με το ACCEPT Κύπρου, δουλεύαμε ασταμάτητα επί μήνες για να πείσουμε τον κόσμο να ενωθεί μαζί μας. Μέχρι και λίγες εβδομάδες πριν από την παρέλαση εκτιμούσαμε ότι θα μαζεύουνταν περίπου 70 άτομα για την παρέλαση και είχαμε πει ότι αν μπορούσαν να φτάσουν τα 200-300 άτομα θα θεωρούσαμε ότι η παρέλαση είναι επιτυχημένη. Αυτό δεν μου καθόταν καλά και έτσι  σε μια συνέντευξη θα έκανα με την Whoopi Goldberg βρήκα την ευκαιρία να της ζητήσω να κάνει μια δήλωση για το τι συμβαίνει στην Κύπρο με την εκκλησία και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Ανέβασα το βίντεο το βράδυ και μέσα σε δύο ημέρες έφτασε τα 10.000 χτυπήματα! Στη συνέχεια αυτό το βίντεο έπαιξε σε κάθε σημαντικό ειδησεογραφικό κανάλι στην Κύπρο. Ξαφνικά οι άνθρωποι ήθελαν να μιλήσουν για το θέμα αυτό και άρχισαν να εκφράζουν τις απόψεις τους χωρίς φόβο πια. Με κάποιο τρόπο, που ούτε εγώ δεν μπορώ να εξηγήσω, αυτό το βίντεο άγγιξε τόσους πολλούς ανθρώπους. Ήταν η αρχή ενός κινήματος για τη συνένωση όλων αυτών των φωνών.

   Βρισκόμουν σε κινηματογραφικό εργαστήρι με την Olympia όταν έλαβε χώρα η παρέλαση και όταν έλαβα ένα κείμενο από το διευθυντή παραγωγής ότι ο επίσημος αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν στην παρέλαση ήταν 4.500, μπορείτε να φανταστείτε πώς ένιωθα. Αυτό δεν ήταν επιτυχία. Αυτό ήταν ο άνεμος της αλλαγής που συνέβαινε μπροστά στα μάτια μας. Είχαμε δημιουργήσει κάτι που θα γραφτεί στα βιβλία της κυπριακής ιστορίας και αυτό είναι κάτι για το οποία αισθάνομαι εξαιρετικά υπερήφανος που ήμουν μέρος της ομάδας που έφερε αυτή την αλλαγή.

 

To 1o Gay Pride στην Κύπρο ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου. Δημιουργήσαμε κάτι που θα γραφτεί στα βιβλία της κυπριακής ιστορίας.

 1. Πώς πείσατε διάσημους σταρ όπως η Whoopi Goldberg
    να συμμετάσχουν;
 2. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Μόλις άκουσαν τις δηλώσεις που βγήκαν από την εκκλησία και ότι το 2014 υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θέλουν να κάνουν διακρίσεις με βάση τη σεξουαλικότητα (λες και η κατηγορία ανθρώπων LGBT έχει επιλογή για το αν θα είναι έτσι ή όχι) ήταν αρκετό για να τους θυμώσουν και να θέλουν να υποστηρίξουν το σκοπό. Οι άνθρωποι με ρωτούν όλη την ώρα, γιατί να ασχοληθούν με μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος. Η απάντηση είναι ότι το θέμα δεν είναι η Κύπρος. Έχει να κάνει με την ανθρωπότητα και είμαστε όλοι μέρος της. Καταλαβαίνουν ότι αν δεν αντισταθούμε σε ρατιστικές εκδηλώσεις στην Κύπρο, την Ουγκάντα​​, τη Ρωσία ή οπουδήποτε αλλού, τότε θίγουμε την ανθρωπότητα ως σύνολο.
 3. Πώς γνωριστήκατε με την Olympia Dukakis; Τι σας εντυπωσίασε στην προσωπικότητά της;
 4. Η Olympia επρόκειτο να διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου είχα κάνει το μεταπτυχιακό μου στην σκηνοθεσία. Ήθελα απεγνωσμένα να πάρω μάθημα της, αλλά την ημέρα που έπρεπε να δηλώσω χάλασε ο υπολογιστής μου και έτσι έχασα την ευκαιρία μου. Ήμουν τόσο έξαλλος που πήγα στον προϊστάμενο του τμήματος και του είπα ότι ένα μάθημα με την Olympia θα ήταν όνειρο για μένα και ότι θα ήθελα να παρακολουθήσω το μάθημα. Μου είπε ότι δεν μπορούσε να το κάνει αυτό. Γι΄αυτό και σκέφτηκα να προσκαλέσω την Olympia στην Κύπρο για να κάνει ακριβώς το ίδιο μάθημα που έκανε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αλλά με τους τοπικούς φορείς και σκηνοθέτες. Ο επικεφαλής του τμήματος έστειλε ένα μήνυμα στην Olympia σχετικά με το αίτημά μου και εκείνη δέχτηκε. Λίγους μήνες αργότερα, καθόμουν στην τάξη με την Olympia στην Κύπρο, ενθουσιασμένος για όλα όσα είχε να πει.

  Η Olympia είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη προσωπικότητα. Είναι μια βραβευμένη ηθοποιός κι όμως είναι όσο πιο ταπεινή θα μπορούσε να είναι. Είναι εξαιρετικά ευφυής και συνεχώς θέτει στο εαυτό της ερωτήματα για τη ζωή, την εργασία, κλπ. Προχωράει συνεχώς και είναι ειδική στο να μπλέκεται σε ένα νέα projects. Είναι υπέρμαχος της δικαιοσύνης. Αυτή είναι μια τεράστια λέξη για την ίδια και συμμετέχει ενεργά σε πολλούς σκοπούς που νιώθει κοντά στην καρδιά της. Είτε είναι η ενδοοικογενειακή βία, οι τρανσέξουαλ, ή ο διαβήτης, δίνει την καρδιά και την ψυχή της σε αυτούς τους σκοπούς. Αντιμετωπίζει τους πάντες με σεβασμό και αν είχατε ποτέ την ευκαιρία να μιλήσετε πρόσωπο με πρόσωπο, έχει τη δυνατότητα να σας κάνει να νιώθετε σαν να είστε το κέντρο του σύμπαντός της εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή. Είναι πάντα παρούσα και υποστηρικτική σε νέους ηθοποιούς, συγγραφείς και σκηνοθέτες.

Η Olympia είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη προσωπικότητα. Είναι μια βραβευμένη ηθοποιός κι όμως είναι όσο πιο ταπεινή θα μπορούσε να είναι. 

 1. Τι να περιμένουμε να δούμε στο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζετε;
 2. Έχω δει πολλά ντοκιμαντέρ για διάσημους ανθρώπους και στο 90% νιώθω ότι ο σκηνοθέτης δεν ρωτά δύσκολες ερωτήσεις και με αφήνει να θέλω να μάθω περισσότερα σχετικά με το εν λόγω πρόσωπο. Συνειδητοποίησα εγκαίρως ότι προκειμένου να γνωρίσουν οι άνθρωποι την Olympia, θα πρέπει να είναι σε θέση να τη δουν σε διάφορες φάσεις της ζωής της. Είναι μια γυναίκα που είναι 82 και εξακολουθεί να είναι πολύ σεξουαλική. Μια ηθοποιός με προγραμματισμένες ταινίες για τα επόμενα 2 χρόνια. Μια γυναίκα που θα πάει στην Αυστραλία αυτό το καλοκαίρι για να κάνει το one woman show “Rose”, μια γυναίκα της οποίας ο άντρας είναι 90 ετών και οι σκέψεις και τα συναισθήματα της απώλειας και του θανάτου έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν το μυαλό της. Αυτά είναι όλα θέματα που θίγονται και στην ταινία. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι προσπαθώ να δημιουργήσω ένα ακριβές και λεπτομερές πορτρέτο του μιας απίστευτης γυναίκας που απλώς δεν σταματά να προχωρά και να εξελίσσεται. Το ντοκιμαντέρ θα σας κάνει να γελάσετε, να κλάψετε και να σκεφτείτε βαθιά για διαφορετικά πράγματα.

  Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό για μένα είναι το ταξίδι που θα κάνει αυτό το φθινόπωρο στην Ελλάδα. Η Olympia αποφάσισε ότι θέλει η κόρη και οι εγγονές της να επισκεφτούν το χωριό της μητέρας της στην Πελοπόννησο. Παρουσιάζοντας στα μικρά παιδιά την ελληνική κληρονομιά τους και ταξιδεύοντας σε ένα μέρος που δεν έχει επισκεφτεί για χρόνια… Νομίζω ότι θα είναι ένα συναισθηματικό ταξίδι για όλη την οικογένεια και είμαι περίεργος και ενθουσιασμένος που θα το κινηματογραφήσω.

Η Olympia Dukakis θα επισκεφτεί με την οικογένειά της για πρώτη φορά την Ελλάδα το φθινόπωρο. Είμαι ενθουσιασμένος που θα το κινηματογραφήσω.

Harry Mavromichalis

 1. Ποια αίσθηση θέλετε να αφήσετε στους θεατές για την Olympia Dukakis;
 2. Θέλω ο κόσμος να δει την καταπληκτική γυναίκα που έχω γνωρίσει και αγαπήσει. Ο καθένας ξέρει την ηθοποιό Ολυμπία, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις υπόλοιπες πτυχές της προσωπικότητάς της. Είναι πηγή έμπνευσης, είναι μια μεγάλη παιδαγωγός, μια καταπληκτική performer και μία αληθινή φίλη. Αν μπορέσω να συλλάβω το βάθος της προσωπικότητάς της με την πνευματώδη αίσθηση του χιούμορ που διαθέτει, τότε πιστεύω ότι θα έχουμε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο ντοκιμαντέρ.

Πηγή έμπνευσης, μια μεγάλη παιδαγωγός, καταπληκτική performer και μία αληθινή φίλη.

 1. Αυτή τη στιγμή κάνετε crowdfunding καμπάνια για την ολοκλήρωση της ταινίας. Πώς θα κατανεμηθεί το ποσό των 100.000 που ζητάτε;
 2. Για να κινηματογραφήσουμε την Olympia τα τελευταία 3 χρόνια, πληρώνουμε όλα τα έξοδά μας μέσω πιστωτικών καρτών και όλοι έχουμε εργαστεί δωρεάν. Μέρος των 100.000 δολαρίων θα πάνε σε μισθούς, εξοπλισμό που αγοράστηκε (σκληρούς δίσκους, μικρόφωνα κλπ) και να πληρώσει ένα μέρος των δαπανών που πραγματοποιούνται. Αλλά η πλειοψηφία των χρημάτων θα πάει στο μοντέρ που θα ξεκινήσει την επεξεργασία σε μια-δυο εβδομάδες, τον ηχολήπτη της ταινίας και όλες τις υπόλοιπες post production ενέργειες που πρέπει να γίνουν (επεξεργασία ήχου και σχεδιασμού, διόρθωση χρώματος).

HarryMavromichalis3-ipopgr

 1. Θα έλεγε κάποιος ότι δίνετε μεγάλη σημασία στο θεσμό του γάμου -τόσο από την πρόταση γάμου που κάνατε στο σύντροφό σας που έγινε viral όσο και από το πώς παρουσιάζετε το γάμο της Olympia Dukakis. Ποιο είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου, κατά τη γνώμη σας;
 2. Έχει πλάκα που το λέτε αυτό γιατί ειλικρινά ο θεσμός του γάμου δε σημαίνει και πολλά πράγματα για μένα. Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να μοιάζει αντιφατικό με ό,τι έχω κάνει, αλλά είναι απλό για μένα. Παντρεύτηκα καθώς ως γκέι αισθάνθηκα ότι το χρωστούσα στο σκοπό για τον οποίο αγωνιζόμασταν. Καθένας θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να παντρευτεί και μετά να αποφασίσει αν θέλει να το κάνει ή όχι. Επειδή δεν έχουμε αυτό δικαίωμα στην Κύπρο και την Ελλάδα, ένιωσα ότι πρέπει να το κάνω και μάλιστα να το κάνω με τόσο «δημόσιο» τρόπο για να περάσω ένα μήνυμα. Αν είχα γεννηθεί σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι θα είχαν ίσα δικαιώματα με τους στρέιτ, δεν νομίζω ότι θα είχα παντρευτεί.

  Έχοντας πει αυτά, πιστεύω ότι το να έχεις έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον άνθρωπο που αγαπάς είναι σημαντικό. Αυτό που κάνει ο γάμος είναι ότι σε δεσμεύει με ένα νόμιμο συμβόλαιο. Νομίζω ότι αυτή η δέσμευση μπορεί να επιτευχθεί και εντός της σχέσης. Είναι λίγο σαν να πηγαίνεις στην εκκλησία για να δείξεις ότι  πιστεύεις στο Θεό, αντί να αγαπάς το Θεό χωρίς ποτέ να πατήσεις το πόδι σου σε εκκλησία. Είμαι πιο πολύ ο δεύτερος τύπος ανθρώπου.

  Όσο για το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου, δεν έχω ιδέα. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι έχουμε βασίσει τη σχέση μου σε δύο πράγματα: Απόλυτη ειλικρίνεια και εκπληκτική επικοινωνία. Το σεξ είναι ελάχιστα πιο κάτω, αλλά κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν μπορείς να πεις με ειλικρίνεια ότι θα είσαι αληθινός απέναντί στο σύντροφό σου και θα έχεις αμφίδρομη επικοινωνία ώστε να αντιμετωπίσετε από κοινού όποια προβλήματα προκύπτουν (και συμβαίνει συνέχεια αυτό), τότε είναι πολλές οι πιθανότητες να μείνεις μαζί του σε μια σχέση γεμάτη αγάπη παρά σε μία που βασίζεται στην πικρία και την αγανάκτηση.

Καθένας θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να παντρευτεί και μετά να αποφασίσει αν θέλει να το κάνει ή όχι. Αν είχα γεννηθεί σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι θα είχαν ίσα δικαιώματα με τους στρέιτ, δεν νομίζω ότι θα είχα παντρευτεί.

 1. Από την επαγγελματική σας πορεία μέχρι την κοινωνική σας ζωή, φαίνεται ότι είστε ένας άνθρωπος με ιδέες και δημιουργικότητα. Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να «ενεργοποιήσει» τη δημιουργικότητα που ενδεχομένως έχει μέσα του, αλλά δεν το ξέρει;
 2. Δεν ξέρω αν υπάρχει ένα τέχνασμα για να γίνει κάποιος δημιουργικός. Πιστεύω ότι μερικοί άνθρωποι γεννιούνται δημιουργικοί, ενώ άλλοι γεννιούνται διανοούμενοι, στοχαστές, κλπ. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πρέπει να κάνεις αυτό που αγαπάς. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Αν τα χρήματα είναι αυτό που είναι σημαντικό για εσένα και που σε κάνει ευτυχισμένους, τότε μπορείς να βρεις κάτι να κάνεις που θα σου φέρει χρήματα. Αν αγαπάς τη διδασκαλία, γίνε δάσκαλος. Αν αγαπάς το χορό γίνε χορεύτρια. Θα πρέπει να ξέρεις τι σημαίνουν επιλογές σου. Ποτέ δεν θα γίνει εκατομμυριούχος όντας χορευτής, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό. Τουλάχιστον θα ζήσεις μια ολοκληρωμένη ζωή. Αυτό προσπάθησα να κάνω πάντα. Έπρεπε να καταλάβω τι με έκανε ευτυχισμένο και στη συνέχεια να πάω και να το κάνω!

  Μην ανησυχείτε τι θα συμβεί σε 5, 10 ή 15 χρόνια. Στο ταξίδι σας, ευκαιρίες προκύψουν και η κατάσταση μπορεί να πάρει άλλο δρόμο στην πορεία. Μείνετε επικεντρωμένοι στην ευτυχία και αφήστε τη να σας οδηγήσει προς τα εμπρός.

  Και το δεύτερο πράγμα είναι να συνεχίσετε να δημιουργείτε. Είτε πρόκειται για ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο που θα φέρει περισσότερα χρήματα για την εταιρεία σας είτε χορογραφώντας ένα νέο κομμάτι, συνεχίστε να δημιουργείτε συνεχώς.