Η ομιλία του Φρανσουά Ολάντ στη Βουλή των Ελλήνων ολοκληρώθηκε με αναφορές στη σαφή στήριξή του στην Ελλάδα   ενώ χαιρέτησε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες. 

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά το Κοινοβούλιο για την αλληλεγγύη που έδειξε στο θέμα του δυστυχήματος στη χώρα του.

«Είναι μεγάλη τιμή που μιλάω στη Βουλή. Είστε οι συνεχιστές της Εθνοσυνέλευσης» τόνισε ο κ. Ολάντ.

«Η Ελλάδα πήρε το λόγο τρεις φορές τελευταία και τελικά, σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων, με την Ευρώπη να σάς κοιτά. Εκφράσατε τη δέσμευσή σας να παραμείνετε στην ευρωζώνη, έναντι των δυνάμεων διάσπασης και δεν ακούσατε τις συμβουλές τους. Υπερασπιστήκατε την εθνική σας κυριαρχία, χωρίς να απομονωθείτε, χωρίς ψευδισθήσεις.Εδώ και 6 χρόνια περνάτε ηθική, κοινωνική και οικονομική κρίση, με το 1/4 του εθνικού σας πλούτου να έχει εξαφανιστεί» είπε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

«Αναγνωρίζω ότι πολλές μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες, πολλές από αυτές είναι απαραίτητες και στη Γαλλία. Αλλά πολλές από αυτές είναι απαραίτητες για το μέλλον της Ελλάδας» υπογράμμισε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Εκείνη η μακρά νύχτα της 12ης Ιουλίου σημάδεψε όχι μόνο την τύχη της Ελλάδας, αλλά γενικότερα την ιδέα τι είναι η Ευρώπη».

«Τους έβλεπα ανήσυχους για το αν θα μπορούσε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θα ήθελα όμως να χαιρετίσω τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, γιατί αγωνίστηκε για τη χώρα σε ένα πνεύμα εμπιστοσύνης», συνέχισε μιλώντας για τη νύχτα της συμφωνίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα σε θέματα φορολογίας, φοροδιαφυγής και δημόσιας διοίκησης, ακόμη και διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας σας»

Έκανε λόγο, στη συνέχεια, για το ρόλο της Ελλάδας για τη σταθερότητα στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού. «Αυτά μας ενώνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει η Ευρώπη να γίνει πιο δυνατή, να αφήσει πίσω της την έννοια της πειθαρχίας που τόσο πολύ μας έχει απασχολήσει τον τελευταίο καιρό. Η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει μια πολιτική δύναμη και να δώσει ελπίδα σε όσους αμφιβάλλουν

Ο Ολάντ άνοιξε το θέμα ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, διαβεβαιώνονας ότι θα παροτρύνει τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

©INTIMEnews /ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ