Για την τραγωδία στη Μόρια μίλησαν Αβραμόπουλος- Παυλόπουλος την Παρασκευή με τον Επίτροπο να τονίζει, πως «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί όσοι πρόσφυγες μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα δε θα μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας». Παράλληλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό και να σταματήσει δηλώσεις, όπως οι τελευταίες για την εκροή προσφύγων στην Ευρώπη, τονίζοντας πως δεν ωφελούν.

Η συνάντηση των δύο ανδρών να σημειωθεί, πως πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος στη διπλωματία των δηλώσεων εξήγησε, πως τελειώνει εκεί που τελειώνουν και οι δηλώσεις και σημείωσε:

«Η ευθύνη είναι διαρκής. Η διπλωματία ευθύνης έχει και διάρκεια και προοπτική. Δεν ωφελούν την εικόνα της Τουρκίας, φράσεις όπως, θα τους αφήσουμε να φύγουν προς την Ευρώπη».

Ενώ τόνισε «ο καθένας πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις του, προσθέτοντας. Δεν ωφελούν την εικόνα της Τουρκίας, φράσεις όπως θα τους αφήσουμε να φύγουν προς την Ευρώπη. Λες και πρόκειται για ένα είδος κρατουμένων, τους οποίους πρόκειται να τους αφήσουν με έναν τρόπο που δεν σέβεται, σε καμία περίπτωση, την έννοια του πρόσφυγα και την ουσία του προσφυγικού ζητήματος».

Για το τραγικό συμβάν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε ότι αυτή η εικόνα δεν ταιριάζει στην Ευρώπη και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά της, αλλά χρειάζεται και η αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ακολούθως, τόνισε την ανάγκη διάκρισης μεταξύ του προσφυγικού και της παράνομης μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί με τον τρόπο που προβλέπει το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος καταδίκασε τα φοβικά σύνδρομα που είναι ντυμένα, όπως είπε, με τη λεοντή του λαϊκισμού και βλάπτουν, τόσο την Ευρώπη, όσο και τις επιμέρους χώρες και πρόσθεσε: «Βλέπουμε μορφώματα που ξυπνάνε τους χειρότερους εφιάλτες, τους οποίους έχουμε ζήσει». «Δεν μπορεί αυτό η Ευρώπη να μην το αντιμετωπίσει σαν ένα θέμα που αφορά τα ίδια της τα θεμέλια και την ίδια της την προοπτική», κατέληξε.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, μέχρι στιγμής, στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και εξήρε την υπομονή και την ανθρωπιά με την οποία οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση, ενώ σημείωσε ότι μένουν αρκετά ακόμα να γίνουν, κυρίως να βελτιωθούν οι συνθήκες για το άσυλο.

Επίσης, ο Έλληνας Επίτροπος εξέφρασε τη λύπη του για το τραγικό γεγονός στη Μόρια και ανέφερε ότι «δεν θα επαναληφθεί, καθώς οι ελληνικές Αρχές λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι συνθήκες να είναι οι καλύτερες δυνατές γι’ αυτούς τους ανθρώπους».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Δ. Αβραμόπουλος εξήρε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊων εταίρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και καταδίκασε την άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη αυτόν τον καιρό.

Διαβάστε επίσης:

Έκρηξη γκαζιού στη Μόρια -Μία γυναίκα και ένα παιδί έχασαν τη ζωή τους