Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σε νέα του έκθεση εκφράζει την άποψη ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου περιλαμβάνει νέες μειώσεις στις συντάξεις, ενώ προειδοποιεί για επιβαρύνσεις στις νέες γενιές.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εν λόγω τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού, αναφορικά με την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2015: “Κατά πρώτη εκτίμησή μας, οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συνιστούν ένα πολιτικά βήμα διόρθωσης του συστήματος”  ενώ ταυτόχρονα επισημαίνεται από τους συντάκτες της έκθεσης πως “η εξέλιξη των τελευταίων ετών δεν αφήνει αμφιβολίες ότι επιβάλλονται τολμηρές λύσεις για το ασφαλιστικό”.

Σύμφωνα με την έκθεση το ασφαλιστικό περιλαμβάνει νέες μειώσεις στις συντάξεις, κάτι το οποίο θα αυξήσει την μαύρη εργασία και υπάρχει ενδεχόμενο ο σχεδιασμός τελικά να είναι μακροπρόθεσμος:

 • Οι ενιαίοι κανόνες θα σημαίνουν και νέες μειώσεις για τους νέους συνταξιούχους
 • Η συμβατική οικονομική ανάλυση υποδείχνει ακόμα πιθανές αρνητικές παρενέργειες διαφόρων μέτρων. Για παράδειγμα, οι υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές σε μια εποχή γενικότερων αυξήσεων της φορολογίας μπορεί να επιβραδύνουν την επιστροφή στην ανάπτυξη και επομένως να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον
 • Μπορεί να δημιουργήσουν περαιτέρω κίνητρα για απόκρυψη αποδοχών, να αυξήσουν τη μαύρη εργασία και εν τέλει να μην επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 • Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν θα υπερασπισθεί «κεκτημένα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε βάρος των σημερινών απασχολούμενων (π.χ. στους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών)».
 • Οι επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού για «διασφάλιση των σημερινών συντάξεων» δύσκολα υποκρύπτουν τις απώλειες των σημερινών απασχολούμενων και επόμενων γενεών συνταξιούχων. Εκτός τούτου είναι αμφίβολο αν μπορούν να τηρηθούν μετά από 2-3 χρόνια!»
 • Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμα το ερώτημα αν η μεταρρύθμιση λύνει και σε ποιο βάθος χρόνου το ασφαλιστικό ή αν θα χρειασθεί νέα μεταρρύθμιση σε μερικά χρόνια μεταξύ άλλων και λόγω των δημογραφικών εξελίξεων δηλαδή του γεγονότος ότι η κοινωνία μας γηράσκει γρήγορα και λόγω των κινδύνων φτωχοποίησης

Ωστόσο, στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρεται πως αν οι προτάσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης “εφαρμοσθούν σωστά, επιφέρουν μερικές διορθώσεις στη σημερινή κατάσταση” και καταγράφονται αναλυτικά τα θετικά σημεία του νέου ασφαλιστικού:

 1. Εξορθολογίζουν εν πολλοίς το σύστημα -αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, βαθμιαία έστω κατάργηση πρόωρων συντάξεων, επανεξέταση ποσοστών αναπλήρωσης, οροφές στις διπλές συντάξεις κλπ-.
 2. Μειώνουν δυνητικά το “λειτουργικό” κόστος ενοποιώντας Ταμεία,
 3. Το κάνουν διαφανέστερο (ενιαιοποιώντας π.χ. τα κριτήρια συνταξιοδότησης),υπό όρους αποτελεσματικότερο (ως προς τα έσοδα), εν μέρει δικαιότερο καθώς επιβαρύνουν λιγότερο τους χαμηλοσυνταξιούχους (εν μέρει διότι π.χ. από την άλλη πλευρά ευνοεί του σημερινούς συνταξιούχους σε βάρος των σημερινών απασχολούμενων),
 4. Συμβάλλουν εν μέρει στη βιωσιμότητα μειώνοντας τη συνταξιοδοτική δαπάνη και αυξάνοντας τα έσοδα.
 5. Η νέα “αρχιτεκτονική” του συνταξιοδοτικού συστήματος που επαναφέρει και συμπληρώνει τις ρυθμίσεις νόμου 3863/2010, αποτελεί μια καλή βάση για συζήτηση. Και, οπωσδήποτε, η επάνοδος της χώρας στην ομαλότητα έχει προτεραιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν πως σε κάθε περίπτωση για τη θετική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας , σημαντικό ρόλο θα έχουν οι διεθνείς οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα:

O τελευταίος καθοριστικός παράγοντας που θα επηρεάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι οι διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Η ενδεχόμενη συνέχιση της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων θα επιβραδύνει την αμερικανική οικονομία και θα αναστατώσει τις αγορές. Η εύθραυστη ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωζώνης θα κινδυνεύσει, εξέλιξη που μπορεί να καθυστερήσει την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αλλά και να επηρεάσει την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα

Μείωση ελληνικού χρέους υπό προϋποθέσεις

To Γραφείο Προϋπολογισμού αναφερόμενο στην πρόσφατη έκθεσή του, στη μείωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνει πως μόνο “εφόσον γίνουν όλα αυτά, θα μπορέσει να ανοίξει και ο διάλογος για τη μείωση του ελληνικού χρέους, κάτι για το οποίο όμως χρειάζεται η συναίνεση των εταίρων”, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζονται οι βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική Κυβέρνηση το 2016:

Η μεγάλη πρόκληση για το 2016 είναι εάν η χώρα μπορεί να ξεπεράσει τις στρεβλώσεις και τις χρόνιες παθογένειες που προκάλεσαν την οικονομική, πολιτική και τελικά κοινωνική απαξίωση των τελευταίων ετών. Εάν δηλαδή εφαρμόσει τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα ώστε να μετασχηματίσει το προηγούμενο σαθρό, εσωστρεφές, προσοδοθηρικό και πελατειακό μοντέλο “ανάπτυξης” σε ένα νέο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, βασισμένο στην εξωστρέφεια, στην επιχειρηματικότητα, στην αποτελεσματικότητα, στους ισχυρούς θεσμούς, στην καλή διακυβέρνηση και στην κοινωνική εμπιστοσύνη.

photo:Alexandros Michailidis / SOOC