Την μεγάλη σημασία να διευθετηθεί άμεσα στο ζήτημα του χρέους και να χαμηλώσουν οι προσδοκίες για τα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια υπογραμμίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σε έκθεσή του σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού σημειώνει πως «τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική “διευθέτηση” του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ».

Ο προϋπολογισμός 2017, όπως αποτυπώνεται στην Εισηγητική Έκθεση, έχει βραχυπρόθεσμα υφεσιακές τάσεις, μολονότι η υφεσιακή επίπτωση μπορεί να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων

Οι προϋποθέσεις για επιστροφή μεσοπρόθεσμα στον κύκλο της ανάπτυξης

 • Η συνεπής εφαρμογή του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας
 • Σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και την πρόοδο στους τομείς της διευθέτησης μη εξυπηρετούμενων δανείων και δομικών αλλαγών

Οι εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού όπως αποτυπώνονται στην έκθεση είναι πως ο προϋπολογισμός έχει «βραχυπρόθεσμα υφεσιακές τάσεις», ωστόσο ,«η υφεσιακή επίπτωση μπορεί να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων». «Υπηρετεί ρητά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, που αποτελούν διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει τη βούληση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής».

«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν ήδη αποφασιστεί»

Tην άποψη ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης έχουν ήδη αποφασιστεί και θα συμβάλουν στη μείωση του χρέους. «Η προσδοκία είναι ότι τα μεσοπρόθεσμα θα αποφασιστούν στο επόμενο Eurogroup και το επόμενο χρονικό διάστημα θα παραμετροποιηθούν για να εφαρμοστούν από το 2018. Η προσδοκία ακόμη είναι ότι εντός του 2017 η χώρα θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση», σημείωσε ο Γιώργος Χουλιαράκης στην τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Κυβέρνησης με τον προϋπολογισμό του 2017;

Κατά τον κ. Χουλιαράκη είναι οι εξής:

 • «η περαιτέρω εμπέδωση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο η χώρα να βγει στις αγορές και το 2018 να πετάξει από πάνω της την επιτροπεία. Η δημοσιονομική αξιοπιστία έχει μία τιμή, το ύψος του επιτοκίου».
 • «η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη. Το 2016 δώσαμε 272 εκατ. και το 2017 δίνουμε 760 εκατ. για οικονομική ενίσχυση ευάλωτων οικογενειών και άλλα 300 εκατ. για υγεία και παιδεία, ενώ δίνονται άλλα 250 εκατ. ευρώ για αύξηση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».
 • «η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου με την επισκόπηση των δαπανών στα υπουργεία και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. στο δεκάμηνο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016 σε σύγκριση με το πρωτογενές πλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και συγκριτικά με τον στόχο για πλεόνασμα 3,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Υπουργέιο, «το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 42,8 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 938 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου του Σχεδίου Προϋπολογισμού 2017».

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού άγγιξαν τα40,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,4% έναντι του στόχου.

Πού παρατηρήθηκε αύξηση έναντι του στόχου;

 • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 76 εκατ. ευρώ ή 1,2%
 • Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 316 εκατ. ευρώ ή 11,8%
 • Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 30 εκατ. ευρώ ή 1,3%,
 • ΦΠΑ καπνού κατά 18 εκατ. ευρώ ή 3,2%,
 • ΦΠΑ λοιπών κατά 137 εκατ. ευρώ ή 1,3%,
 • Λοιποί ΕΦΚ (καπνού κλπ) κατά 57 εκατ. ευρώ ή 2,4%,
 • Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 11 εκατ. ευρώ ή 4,7%,
 • Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 15 εκατ. ευρώ ή 2,3%,
 • Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 205 εκατ. ευρώ ή 5,9%.

Ποια έσοδα ήταν μειωμένα έναντι του στόχου;

 • Φόροι στην περιουσία κατά 24 εκατ. ευρώ ή 0,9%,
 • ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 33 εκατ. ευρώ ή 1,0%.
Photo: REUTERS/Pawel Kopczynski