Διήμερη κινητοποίηση πραγματοποιούν στον Έβρο συλλογικότητες και αντιρατσιστικές οργανώσεις.

Κεντρικό σύνθημά τους «για να γκρεμίσουμε το φράχτη, για να δηλώσουμε έμπρακτα ότι με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες είμαστε μαζί».

Στην κινητοποίηση μετέχουν μεταξύ άλλων ο Συντονισμός για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, η ΚΕΕΡΦΑ, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και άλλες οργανώσεις.

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει μάλιστα σε ανακοίνωσή της:

Η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος όλος βιώνει μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση αποτέλεσμα ενός σκοτεινού ψηφιδωτού που εκκινεί από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή ως τις δολοφονικές επιθέσεις του ISIS.Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση η απάντηση των κυρίαρχων είναι η δημιουργία μιας Ευρώπης-Φρούριο.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες απίστευτων τραγωδιών ανθρώπων, που προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου έρχονται αντιμέτωποι με την εκμετάλλευση των διακινητών, τους φράχτες που απλώνονται σε όλη την Ευρώπη από τον Έβρο μέχρι την Ουγγαρία , το ρατσισμό των πολίτικων ηγεσιών της Ευρώπης , τον πνιγμό στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Μέσα σ ’αυτό το σκοτάδι η αλληλεγγύη και η στήριξη των κατοίκων των νησιών, των αλληλέγγυων στην Ειδομένη και τις άλλες γωνιές της Ελλάδας και της Ευρώπης αποτελεί μια αχτίδα φωτός και ελπίδας.

Χιλιάδες άνθρωποι, οργανώσεις, συλλογικότητες, ήταν εκεί όταν εξουθενωμένοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έφταναν σε κάποια ακτή ή όταν προσπαθούσαν μέσα στο κρύο να περάσουν τα σύνορα της Ειδομένης ενώ βρίσκονται απέναντι σε στρατιωτικά όπλα, στα ίδια όπλα για τα οποία αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν. Και αν για τα κυρίαρχα ΜΜΕ αυτές οι εικόνες περνάνε στα ψιλά για εμάς αποτελούν την πυξίδα για τη δράση του κινήματος που πρέπει να κρατήσει τη φλόγα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς ζωντανή.

Είμαστε λοιπόν δύο κόσμοι που συγκρούονται!

Όσο θα προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι πρόσφυγες είναι ξένοι και δεν χωράνε, όσο οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης θα οξύνουν τον τρόμο και επιμένουν στο δόγμα τάξη και ασφάλεια με φράχτες, πολέμους και στρατούς εμείς θα είμαστε εκεί όπου οι κολασμένοι αυτής της γης αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον για να γκρεμίσουμε με τα χέρια μας τους φράχτες της ντροπής και να χτίσουμε γέφυρες ανθρωπιάς διεκδικώντας ζωή με αξιοπρέπεια για όλους.

Καλούμε λοιπόν όλους και όλες στη διήμερη κινητοποίηση 23/24 Γενάρη στον Έβρο για να γκρεμίσουμε το φράχτη για να δηλώσουμε έμπρακτα ότι με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες είμαστε μαζί.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να γκρεμιστεί άμεσα ο φράχτης της ντροπής στον Έβρο και να υπάρξουν ασφαλείς δίοδοι διέλευσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ανοιχτές δομές φιλοξενίας εδώ και τώρα που δε θα θυμίζουν σε τίποτα τα αισχρά κέντρα κράτησης μεταναστών αλλά θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση, καταλήγει η ανακοίνωση.