Για την θέσπιση ενός υποχρεωτικού σχήματος ανακατανομής προσφύγων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζοντας: «Δεν είναι η ώρα για φόβο, αλλά για θαρραλέα μέτρα».

«Η Ευρώπη οφείλει να αποδεχθεί όσους ψάχνουν καταφύγιο από πολέμους» υποστήριξε και επισήμανε «Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε επίσης και ένα συνολικό πακέτο για τις αρχές του 2016 το οποίο θα θεσμοθετεί επίσης μέτρα για νόμιμη μετανάστευση.

«Όσο υπάρχει πόλεμος στη Συρία και τη Λιβύη, δεν θα σταματήσουν να έρχονται πρόσφυγες» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Γιούνκερ φάνηκε επίσης αποφασισμένος να  επιδιώξει μία δίκαιη συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι σκοπός του είναι να διατηρηθούν οι βασικές ελευθερίες.

Στην ετήσια γραπτή δήλωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συμπεριέλαβε ανάμεσα στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ένωση την επίτευξη δίκαιης συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης προσηλωμένης στις τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς και τις κοινές αξίες που μοιράζονται και οι 28 χώρες.