Η συρματογλυπτική, είναι μια τέχνη που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον κόσμο αν σκεφτείς ότι τα άτομα που ξέρουν να την εξασκούν παγκοσμίως είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Σίγουρα το όνομα και μόνο σε παραπέμπει στο σύρμα που είναι το κύριο υλικό της αλλά, δεν είναι τόσο απλό όσο το έχεις στο μυαλό σου. Σκέψου ότι για να δημιουργηθεί ένα μόνο γλυπτό θέλει πολύ χρόνο, λεπτομέρεια και φυσικά πολύ φαντασία.

Ο Γιώργος Αναστάσης, μένει στο Μεσολόγγι, ασχολείται με την συρματογλυπτική τα τελευταία πέντε χρόνια και μας εξηγεί πως όταν αγαπάς την τέχνη και έχεις όρεξη και φαντασία μπορείς μόνο με τα χέρια σου, μια πένσα και σύρμα να κάνεις θαύματα, να φτιάξεις μικρές αλλά και μεγάλες δημιουργίες που θα μαγέψουν τους πάντες και να φτιάξεις το δικό σου συρμάτινο κόσμο.

Με τα χέρια του και με σύντροφο το λεπτό σύρμα αλουμινίου, ο Γιώργος, φτιάχνει αντικείμενα που προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση σε όσους τα αντικρίσουν. Μπορεί και αποτυπώνει με μεγάλη λεπτομέρεια ακόμα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου ατόμων, τα μαλλιά αλλά ακόμα και το βλέμμα τους.

 1. Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με την συρματογλυπτική;
 2. Ζωγραφίζω εδώ και πολλά χρόνια και η συρματογλυπτική προέκυψε στην ζωή μου τελείως τυχαία. Μία ξαδέρφη μου είχε δει κάνει συρμάτινες μπάλες και ήθελε με αυτές να διακοσμήσει τον γάμο της αλλά λόγω του υψηλού κόστους τους ήταν δύσκολο να τις αγοράσει και επειδή γνώριζε ότι τα χέρια μου πιάνουν σε τέτοια θέματα μου ζήτησε αν μπορώ να την βοηθήσω. Έτσι, έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου το σύρμα, αυτή ήταν η πρώτη μας επαφή και ξεκίνησε η σχέση μας. Άρχισα φτιάχνοντας τις μπάλες και μετά στον ελεύθερο χρόνο μου δημιουργούσα ό,τι μου έρχονταν στο μυαλό μου. Ότι αντικείμενο έβλεπα και μου έκανε εντύπωση ή απλά ότι φανταζόμουν.
 3. Έχεις κάνει κάποια μαθήματα πάνω στην συρματογλυπτική;
 4. Όχι, είμαι τελείως αυτοδίδακτος. Ό,τι έχω κάνει το έχω κάνει τελείως μόνος μου. Από μικρός ασχολούμαι με την ζωγραφική και τα τελευταία χρόνια έχω αγαπήσει την συρματογλυπτική. Αφιερώνω ατέλειωτες ώρες και βάζω πολύ φαντασία. Αν σου αρέσει να δημιουργείς όλα σου φαίνονται πιο εύκολα και ποτέ ακατόρθωτα. Η τέχνη τα κάνει όλα να μοιάζουν πιο απλά.
 5. Υπάρχει κάποιος χώρος που εκθέτεις τις δημιουργίες σου;
 6. Τις δημιουργίες μου τις φτιάχνω στον προσωπικό μου χώρο όπου και τους φυλάω. Πέρυσι είχα κάνει την πρώτη μου έκθεση στην Διέξοδο Μεσολογγίου στην οποία έδειξα στο κοινό σχεδόν όλες τις κατασκευές από σύρμα που είχα φτιάξει μέχρι τότε. Ετοιμάζομαι να κάνω μια πιο μεγάλη έκθεση αλλά για να την ετοιμάσω θα μου πάρει αρκετό χρόνο. Θέμα της θα είναι οι προσωπογραφίες των πιο σπουδαίων προσωπικοτήτων του 1821.
 7. Πόσο καιρός μπορεί να χρειαστεί για να φτιάξεις ένα αντικείμενο και τι υλικά χρειάζεσαι;
 8. Ο χρόνος της κατασκευής έχει να κάνει με το μέγεθος και φυσικά με την λεπτομέρεια. Υπάρχουν και κατασκευές που για να γίνουν έχουν χρειαστεί αμέτρητες ώρες δουλειές αλλά μόλις έβλεπε το αποτέλεσμα ένιωθα ότι η κούραση άξιζε. Για όλες τις κατασκευές χρειάζομαι μόνο τέσσερα πράγματα: λεπτό σύρμα, μια πένσα και τα χέρια μου και πάνω απ’όλα φαντασία και όρεξη.
 9. Τι αντικείμενα μπορείς να φτιάξεις από σύρμα;
 10. Τα πάντα! Δεν υπάρχει φραγμός ούτε μέτρο στην δημιουργία και στην τέχνη. Μπορείς να φτιάξεις τα πάντα! Από μικρά διακοσμητικά αντικείμενα και κοσμήματα μέχρι και πολύ μεγάλες κατασκευές. Έχω φτιάξει πάρα πολλά μέχρι στιγμής, από μικρά αντικείμενα μέχρι μια μεγάλη προσωπογραφία του Κολοκοτρώνη.
 11. Για την συγκεκριμένη προσωπογραφία του Κολοκοτρώνη που είναι αρκετά μεγάλη και έχει πολλές λεπτομέρειες πόσο καιρό χρειάστηκες;
 12. Μου πήρε περίπου δύο μήνες. Δούλευα αρκετές ημέρες για αρκετές ώρες αλλά, το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Το έργο αυτό απέσπασε αρκετά θετικά σχόλια από το κοινό που το έχει δει και αυτό είναι που μετράει για εμένα. Με έκανε να ξεχάσω όλες τις ώρες δουλειάς και φυσικά όλη την κούραση που πέρασα για να την κατασκευάσω.