Με αυστηρό ύφος ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε την Τρίτη πως θα κάνει τα πάντα για να ξεριζώσει απόλυτα από το σώμα το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν, έτσι ώστε ώστε «να μην μπορέσει ποτέ να ξαναπροδώσει τη χώρα». Ενώ επισήμανε, πως θα παραδώσει στις αρχές των ΗΠΑ αποδείξεις οι οποίες θα οδηγήσουν να πραγματοποιηθεί έκδοση του ιμάμη.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός μετά από συνάντηση με τον ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του κεντροαριστερού – κεμαλικού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τα έβαλε με τις ΗΠΑ που δήλωσαν πως «απλώς ότι θα εξετάσουν το αίτημα έκδοσης» και τόνισε πως «έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην καταπολέμηση της δημοκρατίας».

Για την απόπειρα πραξικοπήματος:

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ  πρόσθεσε πως «το πραξικόπημα της Παρασκευής είναι πρωτόγνωρο στην τουρκική ιστορία, καθώς μεταξύ άλλων στοχεύθηκαν και άμαχοι».

Απέρριψε την αντεκδίκηση:

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας απέρριψε κάθε «πνεύμα εκδίκησης» προς τους πραξικοπηματίες οι οποίοι αποπειράθηκαν να καταλάβουν την εξουσία το βράδυ της Παρασκευής» και απηύθυνε έκκληση για σεβασμό του κράτους δικαίου.

«Κανείς δεν μπορεί να διαπνέεται από ένα πνεύμα εκδίκησης, ένα τέτοιο πράγμα είναι εντελώς απαράδεκτο στο κράτος δικαίου» τόνισε και επισήμανε:

«Σήμερα, έχουμε ανάγκη για ενότητα».

«Εξέφρασα την ανησυχία μου στον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερα, νομίζω πως οι βίαιες πράξεις που διαπράχθηκαν σε βάρος στρατιωτών που δεν υπάκουσαν σε διαταγές είναι άδικες», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κιλιτσντάρογλου.

Να θυμίσουμε πως λίγες ώρες νωρίτερα ο ηγέτης της κεμαλικής εθνικιστικής Άκρας Δεξιάς επισήμανε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την κυβέρνηση αν αποφασίσει να επαναφέρει τη θανατική ποινή.

«Αν το κυβερνών AKP είναι έτοιμο για το θέμα της θανατικής ποινής, τότε είμαστε κι εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.