Οι πλανήτες με τέσσερις ήλιους μπορεί να είναι πιο συχνό φαινόμενο απ’ ό, τι νομίζαμε, προτείνουν οι επιστήμονες μετά από νέα έρευνα. Οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει ένα τέταρτο αστέρι σε ένα πλανητικό σύστημα που ονομάζεται 30 Ari. Έτσι ο συγκεκριμένος εξωγήινος πλανήτης ανεβάζει τον αριθμό των πλανητών με 4 ήλιους σε δύο.

Ο 30 Ari απέχει 136 έτη φωτός από τον ήλιο στον αστερισμό του Κριού. Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα γιγαντιαίο πλανήτη στο σύστημα το 2009. Ο κόσμος έχει περίπου 10 φορές μεγαλύτερη μάζα από το Δία και περιστρέφεται γύρω από το πρωτογενές άστρο κάθε 335 ημέρες. Ένα δεύτερο ζεύγος άστρων βρίσκεται περίπου 1.670 αστρονομικές μονάδες μακριά.

Η ανακάλυψη σηματοδοτεί μόλις τη δεύτερη φορά που έχει εντοπιστεί πλανήτης σε ένα σύστημα τεσσάρων αστέρων. Ο πρώτος πλανήτης τεσσάρων αστέρων, ο PH1b ή Kepler-64b, εθεάθη το 2012 από πολίτες επιστήμονες που χρησιμοποιούσαν δημόσια διαθέσιμα στοιχεία από την αποστολή του Kepler της NASA.

Οι πλανήτες με πολλαπλούς ήλιους έχουν γίνει λιγότερο καινοτομία τα τελευταία έτη. Και η νέα μελέτη δείχνει ότι περισσότερα πλανητικά συστήματα με δύο ζεύγη δυαδικών αστεριών μπορούν να ανακαλυφθούν από εδώ και πέρα.

Εκτός από την εύρεση ενός τέταρτου αστεριού κοντά στο πλανητικό σύστημα 30 Ari, η ομάδα βρήκε επίσης ένα τρίτο αστέρι σε ένα πλανητικό σύστημα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι έχει μόνο δύο ήλιους.