Το Notebook θα είναι για πάντα χαρακτηρισμένη ως μια από τις μεγαλύτερες ρομαντικές ταινίες της εποχής μας. Από το τόσο γλυκόπικρο τέλος και αυτό το απίστευτα ρομαντικό φιλί στη βροχή, το δράμα του Nicholas Sparks είναι γεμάτο εικονικές σκηνές – και οι ερμηνείες των Rachel McAdams και Ryan Gosling έχει εμπνεύσει πολλούς θεατές να «αγαπούν ο ένας τον άλλο με όλη μου την καρδιά και ψυχή» μέσα στα χρόνια. Χμμ.. και όμως σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να σταματήσεις να βλέπεις το The Notebook και σου δίνουν και αιτιολόγηση!

Το Time Out πρόσφατα είχε μία συζήτηση με ένα group ειδικών στον ρομαντισμό και τους ζήτησε να δημιουργήσουν μία λίστα από τις καλύτερες και τις χειρότερες ρομαντικές ταινίες. Η λίστα ήταν μεγάλη και έπιανε μεγάλη κλίμακα ταινιών αλλά η πιο ενδιαφέρουσα ένταξη στη λίστα ήταν της ταινίας The Notebook.

Τελικά τι λάθος έκανε η ταινία του Nicholas Sparks;

Λοιπόν, σύμφωνα με τον σύμβουλο της Relate και ψυχοθεραπευτή, Gurpreet Singh, η επιτυχία του 2004 μπορεί να έχει μία λυρική έκφραση της αγάπης αλλά στην πραγματικότητα διαιωνίζει τον ανθυγιεινό μύθο της τελειότητας.

«Ο Noah ξαναχτίζει ένα σπίτι για την Allie”, λέει ο Singh και συμπληρώνει: “Γράφει την μία επιστολή μετά την άλλη και την περιμένει για πάντα. Πεθαίνουν κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου. Μιλάμε για μία τελείως εξιδανικευμένη αγάπη!».

Ο Singh λέει πως «Αν πιστεύεις στην ιστορία αγάπης του The Notebook, αρχίζεις να σκέφτεσαι,” Δεν πρέπει να δεχθώ τίποτα λιγότερο από αυτό”.

 

Αλλά το μέσο ζευγάρι σήμερα δεν έχει καμία σχέση μ΄αυτό το είδος σχέσης. Είμαστε άνθρωποι, κάνουμε λάθη. Η αγάπη και οι σχέσεις δεν είναι τέλειες γιατί δεν είμαστε εμείς!

Προς υπεράσπιση του The Notebook, αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Noah δηλώνει ότι μια μακροχρόνια σχέση “δεν θα είναι εύκολη. Θα είναι πολύ δύσκολη [και] θα πρέπει να δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση καθημερινά” αλλα μπορούμε να δούμε την οπτική γωνία του Singh.

Οπότε ποια ταινία πρέπει να δούμε για να είμαστε πιο ειλικρινείς και πιο κοντά στο να φτάσουμε στην αγάπη;

Ο Singh λέει πως θα πρέπει να κατευθυνθούμε προς έναν γαλαξία far, far, away αν θέλουμε μία “ρεαλιστική” ρομαντική ταινία!

Προφανώς μιλάμε για το Star Wars: Episode 3 – Revenge of the Sith.

“Αν θέλεις να κοιτάξεις στην σκοτεινή πλευρά, τίποτα δεν αποδεικνύει μια δυσλειτουργική σχέση καλύτερα από την Padmé Amidala και τον Anakin Skywalker”, επισημαίνει ο Singh και συμπληρώνει:

Δεν είχε ευτυχισμένο τέλος, αλλά είναι ρεαλιστικό. Ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, ήταν νεότερος και η σχέση ήταν παραπαίουσα. Ακόμα κι αν ξεχάσετε τη διαφορά ηλικίας, υπήρχαν τόσα πολλά σημάδια ότι η σχέση ήταν τοξική

Το να μην κάτσεις να παρακολουθήσεις μια ταινία που δεν βάζει την αγάπη σε ένα βάθρο αξίζει, λέει ο Singh, διότι σε διδάσκει μερικά πολύτιμα μαθήματα στη διαδικασία.

Και, βλέποντας την Padmé και τον Anakin να καταρρέουν, μας υπενθυμίζει ότι “μια καλή σχέση βασίζεται στην επικοινωνία, τις κοινές αξίες και το σεβασμό”.

«Δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά», λέει ο Singh και προσθέτει πως «Αντί να ασχοληθούν ε αυτό αγνόησαν τα προβλήματά τους».

Χμμ. Αυτό θα κάνει το επόμενο movie night μας πολύ ενδιαφέρον…