Πόσες αποφάσεις νομίζεις ότι παίρνεις κατά τη διάρκεια μιας ημέρας; Δεκάδες; Εκατοντάδες ίσως; Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι ο αριθμός ανέρχεται σε χιλιάδες. Ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις έχουν έντονα αποτελέσματα στη διάρκεια της ζωής σου, ενώ άλλες μπορεί να είναι σχετικά ασήμαντες. Μερικές από αυτές τις επιλογές φαίνεται ότι είναι απόλυτα σωστές, ενώ άλλες καταλήγεις να τις θεωρείς λάθος αποφάσεις. Ενώ είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσεις να παίρνεις μερικές λάθος αποφάσεις, μπορείς να αποκτήσεις μεγαλύτερη κατανόηση της διαδικασίας που κρύβεται πίσω από αυτές τις αποφάσεις.

Οι ψυχικές συντομεύσεις μπορεί να σε οδηγήσουν σε λάθος επιλογές

Αν μπορούσες να σκεφτείς κάθε πιθανό σενάριο σε κάθε απόφαση που έπαιρνες καθημερινά, πιθανότατα η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Προκειμένου να πάρει μια απόφαση εύκολα και γρήγορα ο εγκέφαλός σου βασίζεται σε μια σειρά από συντομεύσεις, γνωστές ως ευρετικοί μηχανισμοί. Αυτοί οι πνευματικοί κανόνες σου επιτρέπουν να κρίνεις τις αποφάσεις σου πολύ γρήγορα και πολλές φορές με μεγάλη ακρίβεια, αλλά μπορούν επίσης να σε οδηγήσουν σε ασαφή τρόπο σκέψης και λάθος αποφάσεις.

Οπότε τι μπορείς να κάνεις για να ελαχιστοποιήσεις το ενδεχόμενο του να πάρεις μια λάθος απόφαση λόγω των ευρετικών μηχανισμών;  Οι ειδικοί προτείνουν ότι μόλις τους κατανοήσεις καλύτερα, θα βοηθηθείς. Στη συνέχεια,  προσπάθησε να ανακαλύψεις πώς οι συγκρίσεις που κάνεις στη ζωή σου, σε οδηγούν σε λάθος επιλογές.

Κάνεις συχνά λάθος συγκρίσεις

Πώς ξέρεις ότι έκανες μια καλή επιλογή με το καινούριο τάμπλετ που αγόρασες; Η σύγκριση είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στη λήψη αποφάσεων. Ξέρεις ποια είναι η μέση τιμή ενός τάμπλετ, επομένως συγκρίνεις την τιμή που σου είπαν με τη μέση τιμή που ήδη γνωρίζεις. Πολλές φορές όμως, πέφτεις θύμα των λάθος συγκρίσεων. Όταν μπαίνεις στη διαδικασία της σύγκρισης, συχνά κάνεις γρήγορες συγκρίσεις, χωρίς να σκέφτεσαι πραγματικά όλες σου τις επιλογές. Για να αποφύγεις τις λάθος αποφάσεις, βασίσου στη λογική και την εκτενή εξέταση των διαθέσιμων επιλογών σου, από το κάνεις μια αυθόρμητη σύγκριση.

Μπορεί να είσαι πολύ αισιόδοξος

Προς έκπληξή σου, μπορεί να είσαι πολύ αισιόδοξος κάτι το οποίο σε οδηγεί σε λάθος αποφάσεις. Όταν οι άνθρωποι ξέρουν ότι ο κίνδυνος να συμβεί κάτι κακό είναι χαμηλότερος από ό, τι αναμενόταν, τείνουν να ρυθμίζουν τις προβλέψεις τους για να ταιριάζουν με τις νέες πληροφορίες που έμαθαν. Όταν ανακαλύπτουν ότι ο κίνδυνος να συμβεί κάτι κακό είναι πολύ υψηλότερος από ό, τι εκτιμάται, τείνουν να αγνοούν απλώς τις νέες πληροφορίες.

Μέρος αυτής της υπερβολικής αισιοδοξίας είναι η τάση του ανθρώπου να πιστεύει ότι τα άσχημα πράγματα συμβαίνουν μόνο στους άλλους, και όχι στον ίδιο. Επομένως τι επίδραση έχει η αισιοδοξία στις αποφάσεις που παίρνεις;  Αν είσαι υπερβολικά αισιόδοξος για τις προοπτικές και τις ικανότητές σου, είναι πολύ πιθανό να πιστεύεις ότι οι αποφάσεις σου είναι σωστές.